Kultura na dar – „Apoteka na stepenicama“

Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je 26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji. Četrnaesti film koji vam predstavljamo u kategoriji „mesta“ je film o „Apoteci na stepenicama“.

Vrščani su izabrali samo tri reči za divljenje svom gradu. Iako su napisane još pre 165 godina, Vrščanima su drage, prisne srcu, zato što im je te reci ostavio njihov velikan Jovan Sterija Popović. One kažu: „Vršac lepa varoš.“ Nađene su u rečenici SterijinogRomana bez romana, objavljenog u Novom Sadu još 1838. godine, a poslednje, sedmo, izdanje štampala je Književna opština Vršac, 1998. godine.

Vršac, lepa varoš – grad umetnosti, biznisa i sporta. Smešten u podnožju Vršačkih planina, sa kojih se spušta svež vazduh šuma i dah vinograda, ovaj grad u sebi slikovito odražava i tradiciju i savremenost

Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova. Ovaj grad je očovečen bogatom istorijom i tradicijom, optočen lepotom raznovrsne prirode, osmišljen delima umetničke vrednosti i svim onim što čini smisao svakodnevnice, života i življenja.

Smešten je na obodu Panonske nizije u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom udaljen je svega 14 km, od Beograda  prema severoistoku, udaljen je 84 km, a od Temišvara u Rumuniji udaljen je 74 km.

Vršac poseduje nešto posebno, naime, na uglu ulica Kumanovske i Stevana Nemanje nalazi se jedno od najreprezentativnijih i najstarijih zdanja starog Vršca, prva apoteka u ovom gradu.

Zgrada je podignuta 1784. godine, pod nazivom „Apoteka kod spasitelja“ ili „Kod Salvadora“. Apoteka je kasnije dobila naziva „Apoteka na stepenicama“ jer je stepenište, kojim se danas ulazi u prostor, naknadno „nalepljeno“ uz zapadnu fasadu zgrade, građene u stilu baroka, za koji nije karakteristično stepenište. Pre no što je izgađeno u zgradu se ulazilo sa druge strane, iz druge ulice, a apotekar je u nju ulazio iz svog stana i usluživao svoje mušterije. Kao Gradska apoteka funkcionisala je do 1971.godine, kada je predata gradu, a gradske vlasti su je ustupile muzeju da služi kao jedan depandans Gradskog muzeja

Pogledajte kratak film o „Apoteci na stepenicama“, učenika Srednje škole “Nikola Tesla” iz Vršca, Matea Cvetićanin i Davida Veljković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here