Godine prolaze, mi trajemo – AEGEE NIŠ

Studentska organizacija AEGEE NIŠ, 18. aprila u sali Univerzitetske biblioteke ,,Nikola Tesla”, proslavila je svoj 17.rođendan. Antena AEGEE Niš, kao zvaničan deo mreže AEGEE Evrope, je nevladina, politički nezavisna i omladinska organizacija koja postoji već 17 godina, Osnosvni cilj jeste promovisanje ideje multikulturalne Evrope zahvaljujući kojima doprinose poštovanju različitosti kultura i širenju tolerancije.

Trenutni bord, koga čine 6 članova: moler Braca, elektrićar Aca, neko ko radi s parama- Nikola, fizikalac- lepa Sneža, Dušica-bič božji i naravno predsednica Aleksandra, na kreativan i zanimljiv način predstavili su svoj tim, postignute rezultate i planove do kraja mandata, oduševljujući sve prisutne. Trenutno broje oko 30 aktivnih i više pasivnih ćlanova.

“AEGEE ima neki svoj poseban duh. Svi smo kao jedna velika porodica, čak i razmišljamo na identičan način, što i nas same ponekad začuđuje. Sve se radi timski, sinergija je naša tajna uspeha”, kaže predsednica Aleksandra Cvetković.

Na rođendanu su pored sadašnjih članova prisustvovali i alumini, bivši članovi borda i pasivni članovi.

“Ako želite da osetite onaj pravi duh AEGEE-a o kome se priča, onda su Agore pravo mesto za to. Svake godine na proleće i na jesen, u trajanju od par dana, održavaju se čuvene AEGEE Agore, po celoj Evropi. Imala sam priliku da posetim Srtugu i Budimpeštu. To je prilika da se na jednom mestu okupi od 600 do 800 ljudi, koji spava u jednoj velikoj prostoriji i to je ono što je na mene ostavio najveći utisak. Ovo je mesto gde se rađaju nova poznanstva, sklapaju dogovori o saradnjama, kuju planovi za Summer Univerzity. Danju ići na sednice i predavanja, noću na zurke do zore, biti budan 24h, to je taj čuveni AEGEE-Agora duh”, kaže Jelena Blagojević, bivša predsednica.

“Najbolji način da se upozna druga kultura, način života, ali i uči jezik, jesu AEGEE Summer-i. Oni traju po dve nedelje, to je dovoljno vremena da se dobro upoznate sa ljudima. Za razliku od Agora, koje traju mnogo kraće i gde ima previše ljudi. Summer-i su mnogo praktičniji. Bio sam na Siciliji u Agrigentu i u Coruni, u Španiji, kao i u Mariboru za vreme Nove godine. Iskustvo je neprocenjivo. Upoznao sam različite ljude, stekao prijatelje, naučio mnogo o drugim nacijama. Zato zelim svima da preporučim putovanja ovakve vrste, jer su nezaboravna”, s oduševljenjem ističe Filip Veličković, dugogodišnji pasivan član.

„Bio sam u Briselu kao član revizorske komisije koja se obavlja dva puta godišnje. Putovao sam avionom iz Sofije, tamo su me sacekali ljudi iz njihovog lokala i pokazali mi grad i smestili na avion. Divno je kad imaš nekog da ti se nađe u tuđini. U Briselu me je sačekao obezbeđen smestaj u Aegee kući gde nas je bilo petoro. Za nekog ko studira reviziju, prilika da vidiš kako revizija funkcioniše u praksi i to u glavnom gradu Evropske unije, je značajno iskustvo. Reči su Lazara Vesica, bivšeg fundraiser manager-a. “A što se tiče mana, možda ih je bilo, ali ne mogu da ih se setim”, dodaje Lazar sa osmehom.

AEGEE je u prethodnom periodu sklopio saranju sa nekoliko organizacija, BEST-om, KOMS-om, SDL-om, Kapital magazinom, Univerzitetskom biblitekom “Nikola Tesla”, Student HUB-om i Američkom kutkom.

AEGEE tim je sa velikim entuzijazmom najavio svoje buduće projekte, kao što je tradicionalni Summer Univerzity koji ove godine nosi naziv Balkan Beats čija je tema tradicionalni ples i muzika, a realizovaće se u saradji sa AEGEE lokalom iz Sofije, HABLA, Medijska pismenost, BE SMART AND START i dr.

Autor: Milica Marković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here