Kultura na dar – Bačkogradištanska palačinkijada, Bačko Gradište

  Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je  26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji. Prvi film koji vam predstavljamo u kategoriji događaji jeste Bačkogradištanska palačinkijada, prva ijada u Bačkom Gradištu. Bačko Gradište je naselje u Srbiji u opštini Bečej u Južnobačkom okrugu pokraj reke Tise.

  Kralj Žigmund Luksemburški je 1387. porodici Gorjanski poklonio Bačko Gradište. U tursko doba pripadalo je segedinskoj nahiji. Po oslobođenju od Turaka postalo je šanac u potiskoj granici. Godine 1720. bilo je još potpuno srpsko mesto i imalo je 39 popisanih srpskih domova. Posle razvojačenja potiske granice počelo je u Bačkom Gradištu naseljavanje Mađara.

  Bačko Gradište. Izvor: rtv.rs

  Gotovo svako mesto ima neku svoju ijadu, ali to nije bio slučaj i sa Bačkim Gradištem.  Legvari Agoston, vulkanizer iz tog mesta, prvi učesnik kviza “Želite li da postanete milioner” koji je odgovorio na sva pitanja, organizovao je te 2010. godine prvu Bačkogradištansku palačinkijadu.

  Izvor: youtube screenshoot

  Bačkogradištanska palačinkijada  je međunarodni palačinka festival koji se u junu mesecu održava u Bačkom Gradištu, a čija je centralna manifestacija takmičenje u spremanju palačinaka.

  Veoma “ukusan” film o prvoj Bačkogradištanskoj palačinkijadi, održanoj 2010. godine, poslao je autor Borivoj Božić.

  Prijatno!

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here