Prizren, grad muzej pod vedrim nebom

Treći film koji  vam predstavljamo u kategoriji  „mesta“  je film o gradu muzeju – Prizrenu, koji se  nalazi na krajnjem jugu Kosova i Metohije, u podnožju Šar-planine.0

Grad Prizren

Dušu Prizrena čine njegove mahale. Od Osmanlijskog perioda, kroz godine ratova i periode mira, kroz feudalizam i kapitalizam do socijalizma Prizren je menjao vladare i vlasti, ali njegova duša je ostajala u mahalskim granicama.

Niske kuće, prekrivene crvenim crepom, ozidane ćerpičem (opeka od blata), obojene belim krečom i crnom bojom čine Prizren lepim.

Prizrenski grad ili Kaljaja je srednjovekovno utvrđenje, u kojem se jedno vreme nalazila prestonica srpskog carstva. Tvrđava svojom gordošću i markantnom bojom svojih zidina privlači prolaznike.  Prolaznici uživaju u harmoničnoj šetnji starom turskom kaldrmom uz tihi žubor reke Bistrice. Tvrđava je danas u ruševinama, ali se još uvek može videti njena monumentalnost.

Šta videti u Prizrenu?

Bogorodice Ljeviške crkva u Prizrenu je zadužbina kralja Milutina. Dana, 13. juna 2006. godine crkva Bogorodice Ljeviške stavljena je na UNSECO-vu listu svetskih baština.

Crkva svetog Spasa smeštena je na maloj zaravni ispred gradske tvrđave, koja dominira nad gradom.

Sinan pašina džamija je islamski verski objekat, koji je podignut 1615. godine. Na njenom unutrašnjem zidu nalazi se natpis „Đenet misali“ što u prevodu znači slična raju.

Gazi Mehmed-pašina ili Bajrakli džamija je centralna džamija Prizrena. Blizu džamije podigao je i hamam (tursko kupatilo), medresu (doslovno „mesto podučavanja“, škola), turbe (mauzolej) , mekteb  (osnovna islamska verska škola)  u sklopu kompleksa džamije.

Pogledaj film Grad muzej pod vedrim nebom, Prizren autorke Severe Lukač.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here