Kulturna saradnja grada Šangaja i Beograda – program Šangaj plovi u DKSG

U nedelju 13. novembra u 19 časova u Velikoj sali Doma kulture „Studentski grad“ biće održan program „Šangaj plovi“ posvećen kulturnoj saradnji Šangaja i Beograda.

Šangaj plovi

Predsednik NR Kine Si Đinping (Xi Jinping) prilikom posete zemljama centralne i istočne Evrope najavio je novi projekat saradnje, pod nazivom Jedan pojas, jedan put. Deo tog projekta je i poseta delegacije grada Šangaja Beogradu, koja će promovisati svoj grad pod sloganom Šangaj plovi.

U okviru posete Beogradu, gosti iz Šangaja će prisustvovati programu u Velikoj sali DKSG 13. novembra u 19 časova. Članovi Muzičkog konzervatorijuma u Šangaju će izvoditi kinesku tradicionalnu muziku, dok će studenti polaznici Škole kineskog jezika i kulture u okviru projekta Prozor Šangaja prikazati tradicionalne kineske plesove.

Gosti na programu biće delegacija grada Šangaja koju će predvoditi Jin Čen (Yin Chen) zamenik gradonačelnika Šangaja i Li Mančang (Li Manchang) ambasador NR Kine.

Prozor Šangaja, integralni deo projekta China Book International, pokrenula je Bilbioteka grada Šangaja sa namerom da kinesku kulturu i istoriju predstavi čitaocima širom sveta, da promoviše kinesku civilizaciju i savremena dostignuća moderne Kine, doniranjem knjiga stranim bibliotekama i institucijama. U saradnji sa Društvom Daleki Istok iz Beograda, koje neguje tradiciju naroda i zemalja Dalekog Istoka i u isto vreme predstavlja tradiciju i kulturu našeg naroda na Dalekom Istoku, 2009. godine otpočela je saradnja sa Bibliotekom Doma kulture „Studentski grad“ u okviru ovog projekta. Pokrenuta je škola kineskog jezika i svakog meseca se održavaju predavanja posvećena Kini. Ove godine upisala se osma generacija studenata koji uče kineski jezik.

Prozor Šangaja u Beogradu proglašen je najuspešnijim projektom u celom svetu od nekoliko desetina sličnih. Predsedniku Društva Daleki Istok Goranu Vasiljeviću će, u okviru posete kineske delegacije, biti uručena nagrada Gold Magnolia Award (Zlatna magnolija) od grada Šangaja.

Akciju su podržale brojne institucije i mediji ove kineske metropole, među kojima su Biblioteka Šangaja i projekat Prozor Šangaja, kao i Ambasada NR Kine u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here