Lafarge konkurs za inovacije – nagradni konkurs sa fondom od 2 miliona USD

  Lafarge Holcim Nagrada je najznačajnije globalno takmičenje u oblasti održivog dizajna. Nagrade su otvorene za vodeće projekte profesionalaca kao i za smele ideje nove generacije koja spaja rešenja održive gradnje sa izvanrednim arhitektonskim rešenjima. U organizaciji LafargeHolcim Fondacije za održivu gradnju, takmičenje identifikuje ideje sa najvećim potencijalom da ponude rešenja za današnje izazove rastuće urbanizacije i poboljšanja kvaliteta života. Projekti i koncepti iz oblasti arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanog dizajna, planiranja, tehnologije i građevinarstva imaju pravo prijave putem interneta na konkurs sa nagradnim fondom od 2 miliona USD do 21. marta 2017. godine.
  Lafarge
  Glavna kategorija konkursa je otvorena za arhitekte, planere, inženjere, studente srodnih oblasti, vlasnike projekata, graditelje i građevinske kompanije koji pokazuju svoje održive odgovore na tehnološke, ekološke, društveno ekonomske i kulturološke probleme u savremenoj gradnji. Prijavljeni projekti moraju biti u poodmakloj fazi projektovanja, moraju imati veliku verovatnoću realizacije  a  izgradnja ne mora biti započeta pre 4. jula 2016.godine.

  Učesnici do 30 godina starosti mogu da podnesu vizionarske koncepte i smele ideje bez obzira na verovatnoću realizacije projekta: kategorija „Nova generacija“ posebno traži “blue-sky“ rešenja studenata i mladih profesionalaca.

  Takmičenje je podeljeno u pet geografskih regiona – svaki region će imati svoj žiri sačinjen od renomiranih stručnjaka. Projekti će se ocenjivati u odnosu na region u kom su planirani da se grade a vrednovaće se se u odnosu na  pet “ciljnih izazova“ održive gradnje koji posmatraju projekat iz holističke perspektive i uzimaju u obzir celokupan životni ciklus projekta. Kriterijumi pokrivaju inovacije i prenosivosti; etičke standarde i društvenu inkluziju, ekološki učinak,ekonomsku održivost i kompatibilnost kao i kontekstualni i estetski efekat. Na čelu žirija su Harry Gugger (za region Evrope), Ray Cole (Severna Amerika), Angelo Bucci (Južna Amerika), NagwaSherif (Srednje istočma Afrika) i Donald Bates (Azija Pacifik).
  Pobednici će biti proglašeni na pet ceremonija u drugoj polovini 2017 godine. Pobednici se automatski kvalifikuju za svetsko takmičenje 2018 godine.

  Učešće na konkursu je slobodno a projekat mora biti podnet na engleskom jeziku popunjavanjem formulara na web stranici koji će pružiti informacije o autorstvu, sažetak projekta, tehničke detalje kao i slike ili ilustracije projekta. Detaljno uputstvo “Step-by-step” pruža potpune informacije i daje instrukcije o načinu pripreme materijala, te objašnjava kriterijume za ocenjivanje, a možete ga pronaći na www.lafargeholcim-awards.org.

  Podrška svetski priznatih tehničkih univerziteta
  LafargeHolcim Awards se organizuje u parterstvu sa nekim od vodećih tehničkih univerziteta. Švajcarski Federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih i EPFL Lozana) vode Akademski komitet LafargeHolcim Fondacije. Drugi povezani univerziteti su: Američki univerzitet u Bejrutu, Liban, Američki univerzitet u Kairu, Egipat, EcoleSupérieured’Architecture de Casablanca (EAC), Maroko, Indijski institut tehnologije (IIT Bombaj) u Mumbaiju, Indija; Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Kembridžu, SAD, Tongji Univerzitet (TJU) u Šangaju, Kina, Tsinghua Univerzitet (THU) u Pekingu, Kina, Universidad Iberoamericana (IBERO) u Meksiko Sitiju, Meksiko, Universidade de São Paulo (USP), Brazil; British Columbia univerzitet, Vankuver, Kanada; Melburn univerzitet, Australija; i Witwatersrand univerzitet (Wits) u Johanesburgu, Južna Afrika.  

  LafargeHolcim Fondacija za održivu gradnju
  Od 2003. godine Fondacija unapređuje komunikaciju o održivoj gradnji putem svojih međunarodnih konkursa, akademskih foruma i publikacija. Fondaciju podržava LafargeHolcim – svetski lider u industriji građevinskih materijala ali je ona nezavisna od komercijalnih interesa.

   

  Korisni linkovi

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here