Lajka, heroj među životinjama ili pas sa tužnom životnom pričom?

Lajka je pas koji je prvi među životinjama poslat u Zemljinu orbitu. Danas, Lajka se smatra velikim herojem. Kakva je zaista bila njena priča?

Lajka

Lajka je bila trogodišnji pas, mešavina rase sibirski haski. Kako bi se uverili da je let u svemir bezbedan za ljude, sovjetski naučnici odlučili su da prvo pokušaju sa životinjama. Na sreću ili na žalost, Lajka je bila lutalica ali veoma dobre naravi, zbog čega su je naučnici odabrali za svoj eksperiment, a zahvaljujući svojoj sitnoj građi, uspešno su mogli da je iskoriste za simulacije letenja u malim kavezima.

Lajka

Iako je Lajkin trening trajao veoma kratko, a naučnici bili svesni da ona nikako ne može da preživi ovaj let u svemir, 3. novembra 1957. godine su ipak odlučili da dotadašnje letove u sub-orbiti zamene letom direktno u Zemljinu orbitu. “Sputnik 2” u kome je bio pas, opremljen je hranom za 10 dana, međutim nije se očekivalo da će se letelica uopšte toliko i zadržati u svemiru. Drugim rečima, ovo je bila ekspedicija bez povratka, jer Lajka nije preživela.

Pročitajte: Čovekov najbolji prijatelj i njegove tajne

Samo nekoliko sati nakon lansiranja letelice, Lajka je uginula, najverovatnije od pregrejavanja jednog od delova pri pokušaju da se odvoji. Dugo vremena se prava istina nije znala, pa su se pisale i tvrdile razne pretpostavke. Naučnici su tvrdili da je letelica bila aktivna šest dana, pa zatim da je ponestalo kiseonika, i sl… Tek 2002. godine, javno se priznalo pravo vreme i mesto Lajkine smrti.Lajka

Lajkina smrt ne može biti opravdana, a kako su izjavili neki od naučnika koji su vodili ceo eksperiment, nikada neće prestati da žale zbog toga. Ipak, svesni su koliko je bilo  njeno učešće u istraživanju, pa danas u blizini istraživačkog centra u Moskvi, nalazi se njen spomenik. Pored toga muzej kosmonautike takođe skromno odaje počast heroju među životinjama.

PODELI
Amela Đurakovac
Amela je master inženjer pejzažne arhitekture i entuzijasta koji voli prirodu i životinje, posebno mačke. Veruje u prave vrednosti i u to da se samo napornim radom i ljubavlju prema svemu što radi mogu postići rezultati. Za nju ništa nije nemoguće, pa tako svakodnevno radi na sebi i trudi se da nauči nešto novo. Na svet oko sebe gleda kroz ružičaste naočare ali itekako čvrsto stoji na zemlji. U slobodno vreme se bavi kreativnim pisanjem, voli da fotografiše i putuje, a dugim šetnjama i plesom se oslobađa od negativne energije oko sebe. Raduje se malim stvarima i u budućnosti sebe vidi kao nekoga ko se i dalje usavršava i bavi različitim stvarima iz oblasti umetnosti, otkrivajući suštinu misterije zvane život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here