Lajka, heroj među životinjama ili pas sa tužnom životnom pričom?

Lajka je pas koji je prvi među životinjama poslat u Zemljinu orbitu. Danas, Lajka se smatra velikim herojem. Kakva je zaista bila njena priča?

Lajka

Lajka je bila trogodišnji pas, mešavina rase sibirski haski. Kako bi se uverili da je let u svemir bezbedan za ljude, sovjetski naučnici odlučili su da prvo pokušaju sa životinjama. Na sreću ili na žalost, Lajka je bila lutalica ali veoma dobre naravi, zbog čega su je naučnici odabrali za svoj eksperiment, a zahvaljujući svojoj sitnoj građi, uspešno su mogli da je iskoriste za simulacije letenja u malim kavezima.

Lajka

Iako je Lajkin trening trajao veoma kratko, a naučnici bili svesni da ona nikako ne može da preživi ovaj let u svemir, 3. novembra 1957. godine su ipak odlučili da dotadašnje letove u sub-orbiti zamene letom direktno u Zemljinu orbitu. „Sputnik 2“ u kome je bio pas, opremljen je hranom za 10 dana, međutim nije se očekivalo da će se letelica uopšte toliko i zadržati u svemiru. Drugim rečima, ovo je bila ekspedicija bez povratka, jer Lajka nije preživela.

Pročitajte: Čovekov najbolji prijatelj i njegove tajne

Samo nekoliko sati nakon lansiranja letelice, Lajka je uginula, najverovatnije od pregrejavanja jednog od delova pri pokušaju da se odvoji. Dugo vremena se prava istina nije znala, pa su se pisale i tvrdile razne pretpostavke. Naučnici su tvrdili da je letelica bila aktivna šest dana, pa zatim da je ponestalo kiseonika, i sl… Tek 2002. godine, javno se priznalo pravo vreme i mesto Lajkine smrti.

Lajkina smrt ne može biti opravdana, a kako su izjavili neki od naučnika koji su vodili ceo eksperiment, nikada neće prestati da žale zbog toga. Ipak, svesni su koliko je bilo  njeno učešće u istraživanju, pa danas u blizini istraživačkog centra u Moskvi, nalazi se njen spomenik. Pored toga muzej kosmonautike takođe skromno odaje počast heroju među životinjama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here