Lepa varoš – Vršac

Rečima “Vršac, lepa varoš”  je Jovan Sterija Popović, jedan od najpoznatijih Vrščana, u delu „Roman bez romana“ opisao grad Vršac.

 Da li je gospodin Popović zaista bio u pravu, ostavljam vam da procenite nakon ovog teksta ili još bolje, nakon posete Vršcu.

Vojvodina je poznata kao nepregledna ravnica, međutim, južni Banat, dovoljno se drznuo da iznedri na svom tlu Vršačke planine i pomuti svu tu ravnicu.

Vršačke planine

Vršačke planine spadaju  u red ostrvskih planina, jer su dok je Vojvodinu prekrivalo Panonsko more, bile ostrvo. Od ukupne površine planine koja iznosi 170 km, u Srbiji prostire 122 km a u Rumuniji 48. Najviši vrh Vojvodine, ujedno i najviši vrh Vršačkih planina je Gudurički vrh na 641 m nadmorske visine.

Ako silazimo južnom padinom ove planine poznate  po raznovrsnoj flori, lekovitom bilju i blagotvornoj klimi, dolazimo do Vršačkih vinograda. Vinogorje zahvata znatan deo padina i podnožja Vršačkih planina, gde prirodni uslovi omogućavaju uspešno gajenje vinove loze.

Put vina je duhovna avantura, koja budi sva čula i koju svaki ljubitelj vina preduzima u čast bogate i uzbudljive tradicije uzgajanja vinove loze na ovim područijima.

Za ljubitelje dobre kapljice, pravljene po tradiciji starih majstora, izuzetan doživljaj je poseta i degustacija vina u privatnim podrumima i čuvenom podrumu Vršačkih vinograda u Gudurici koji se još naziva „Le chateau d’ amitie“.

Gostoprimivljivi domaćini su svoje stare podrume preuredili u mesta gde uz  vina možete uživati u bogatoj trpezi specijaliteta ovog kraja, dok zvuci tamburice ispredaju najrazličitije priče.

Vršac znamenitosti – šta videti?

Kada obiđete okolinu Vršca, vreme je da se spustite u samu varoš.

Grad koji današnji naziv nosi od 1707. godine, obiluje zdanjima različitih stilova, crkvama i kulturnim institucijama.

Neke od glavnih znamenitosti ovog grada koje treba posetiti su: Vršačka kula, katedrala posvećena Sv. Gerhardu, manastir Mesić, kapela Sv. Krsta, Vladičanski dvor i dr.

Vrščani se posebno ponose lepim i savremeno uređenim gradskim trgom.

Glavna obeležja ovog grada su kula (neki ga nazivaju i ’’Grad pod kulom’), vinogradi i manastrir Mesić. Iako na prvi pogled potpuno različiti, zajedničko je to da im se ne zna tačno vreme nastanka.

Vršačka kula, na bregu iznad grada, podignuta je u XV veku i pretpostavlja se da ju je sazidao despot Đurađ Branković. Pored sačuvane Donžon kule postojala je manja polukružna kula. Početkom XVIII veka kula je srušena a 2009. godine, doneta je odluka o rekonstrukciji kule.

Manastir Mesić je ženski manastir srpske pravoslavne crkve. Tačnih podataka o izgradnji manastira nema, neki istoričari pretpostavljaju da je izgrađen čak 1030.g

Kako do Vršca?

U zavisnosti od toga iz kog kraja putujete, možete ići vozom ili autobusom. Naravno, za one hrabrije uvek je tu auto-stop, ili ukoliko su fizički spremni, mogu i biciklom. Kada stignete tamo, smeštaj možete potražiti u hotelu, ili nekom od privatnih smeštaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here