Preskakanje vijače – jednostavna, a efikasna vežba

Fizička aktivnost ne mora da bude skupa. Evo, vijaču možete kupiti za svega 500 dinara. A znate li šta sve time dobijate?

Hajmo lenjivci, koliko vas želi da bude u top formi, a ne diže se iz fotelje i ne ispušta čips iz ruku? Da, mnogo nas je. Hoćemo da budemo zdravi, zgodni, u kondiciji, a žalimo se na nedostatak vremena, novca za teretane ili aerobike ili, jednostavno, govorimo ono čuveno: ,,Od sutra ću’’. Naravno, to sutra nikada ne dođe. Sve su to izgovori.

Ako vas zanima kako lako, brzo i jeftino možete da ispunite svoje želje, reći ću vam samo: pronađite među svojim igračkama vijaču i to je to. Vrlo pametna dečja igra, shvatićete.

Preskakanje vijače

Šta je to što preskakanjem vijače dobijate?

  • poboljšanu kardiovaskularnu i mišićnu izdržljivost,
  • sjajno sagorevanje masti i redukciju celulita
  • razvijeniju koordinaciju i ravnotežu
  • zategnute bukvalno sve mišiće tela
  • i još mnogo toga.

Uz malo više brige o tome šta jedete i koliko vode pijete (količina vode se određuje na osnovu kilaže) za kratko vreme možete ostvariti odlične rezultate. Govorim iz ličnog iskustva.

Ekstra savet: ako imate problema sa salom na stomaku, dok preskačete vijaču slobodno stavite pojas koji dodatno podstiče znojenje i uskoro će se taj stomačić istopiti.

Preskakanje vijače iskustva

Mnogi fitnes treneri će vam preporučiti preskakanje vijače kao skoro pa savršen oblik vežbanja. Za 15 do 20 minuta preskakanja možete sagoreti i do 300 kalorija što je mnogo više u odnosu na, recimo, trčanje. A i zabavnije je, realno.

Takođe, ako nemate problematičan komšiluk, možete vežbati kod kuće. To je još jedna prednost – bilo kada, bilo gde, uz to je i jeftino i efikasno, čik pronađite manu ili izgovor da već od danas (ne od sutra!) ne počnete sa vežbanjem!

Ako vam na početku ne ide, nemojte odustajati. Budite uporni, vežbajte i brzo ćete naučiti da bez problema preskačete konopac. Takođe, što više i duže vežbate, biće sve manje i manje naporno.

Jedna od zabluda je i da se preskakanjem opterećuju kolena, ali, u ovom slučaju je opterećenje manje nego kod trčanja! Potrebno je samo da doskočite mekano na prste, a ne na pete i samo tako ćete smanjiti stres i pritisak na kolena i kičmu.

Kako preskakati vijaču?

Nekoliko uputstava: najbolja dužina vijače je ona da kada stanete na sredinu, ručke dođu do visine grudi. Parketi i gumene podloge su najbolje, izbegavajte one baš tvrde. Odaberite udobne patike. Pre preskakanja se zagrejte laganim trčanjem.

Dok preskačate stojite pravo, gledajte ispred sebe, a ne u pod i noge blago savijte u kolenima i razdvojite. Laktovi su blizu tela, a vijaču okrećete iz zgloba ruke, a ne pokretom cele ruke.

Na kraju, da bi vam sve ovo bilo jasno, na ovom linku pogledajte kako vežba tj. jedan trening može da izgleda.

Koju vijaču kupiti?

Konopac za preskakanje možete kupiti u gotovo svim prodavnicama sportske opreme.

Idealna dužina i težina vijače

Dužina vijače do pazuha je najbolja za početnike, a dužinu možete skraćivati napretkom, od pazuha sve do struka; vijača do struka je za već iskusne jer što je kraća, brža je vrtnja i morate skakati brže.

Većina današnjih vijača, koje možemo pronaći u trgovinama sportskom opremom, je od gume. Vijače te vrste su lagane, čvrste i stoga idealne za sve oblike treninga.

Srećno !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here