Preskakanje vijače – jednostavna, a efikasna vežba

  Fizička aktivnost ne mora da bude skupa. Evo, vijaču možete kupiti za svega 150 dinara. A znate li šta sve time dobijate?

  Hajmo lenjivci, koliko vas želi da bude u top formi, a ne diže se iz fotelje i ne ispušta čips iz ruku? Da, mnogo nas je. Hoćemo da budemo zdravi, zgodni, u kondiciji, a žalimo se na nedostatak vremena, novca za teretane ili aerobike ili, jednostavno, govorimo ono čuveno: ,,Od sutra ću’’. Naravno, to sutra nikada ne dođe. Sve su to izgovori. Ako vas zanima kako lako, brzo i jeftino možete da ispunite svoje želje, reći ću vam samo: pronađite među svojim igračkama vijaču i to je to.

  Vrlo pametna dečja igra, shvatićete.

  Šta je to što preskakanjem vijače dobijate? Poboljšanu kardiovaskularnu i mišićnu izdržljivost, sjajno sagorevanje masti i redukciju celulita, razvijeniju koordinaciju i ravnotežu, zategnute bukvalno sve mišiće tela i još mnogo toga. Uz malo više brige o tome šta jedete i koliko vode pijete (količina vode se određuje na osnovu kilaže) za kratko vreme možete ostvariti odlične rezultate. Govorim iz ličnog iskustva. (Ekstra savet: ako imate problema sa salom na stomaku, dok preskačete vijaču slobodno stavite pojas koji dodatno podstiče znojenje i uskoro će se taj stomačić istopiti.)

  Mnogi fitnes treneri će vam preporučiti preskakanje vijače kao skoro pa savršen oblik vežbanja. Za 15 do 20 minuta preskakanja možete sagoreti i do 300 kalorija što je mnogo više u odnosu na, recimo, trčanje. A i zabavnije je, realno. Takođe, ako nemate problematičan komšiluk, možete vežbati kod kuće. To je još jedna prednost – bilo kada, bilo gde, uz to je i jeftino i efikasno, čik pronađite manu ili izgovor da već od danas (ne od sutra!) ne počnete sa vežbanjem!

  Ako vam na početku ne ide, nemojte odustajati. Budite uporni, vežbajte i brzo ćete naučiti da bez problema preskačete konopac. Takođe, što više i duže vežbate, biće sve manje i manje naporno. Jedna od zabluda je i da se preskakanjem opterećuju kolena, ali, u ovom slučaju je opterećenje manje nego kod trčanja! Potrebno je samo da doskočite mekano na prste, a ne na pete i samo tako ćete smanjiti stres i pritisak na kolena i kičmu.

  Nekoliko uputstava: najbolja dužina vijače je ona da kada stanete na sredinu, ručke dođu do visine grudi. Parketi i gumene podloge su najbolje, izbegavajte one baš tvrde. Odaberite udobne patike. Pre preskakanja se zagrejte laganim trčanjem. Dok preskačate stojite pravo, gledajte ispred sebe, a ne u pod i noge blago savijte u kolenima i razdvojite. Laktovi su blizu tela, a vijaču okrećete iz zgloba ruke, a ne pokretom cele ruke.

  Na kraju, da bi vam sve ovo bilo jasno, na ovom linku pogledajte kako vežba tj. jedan trening može da izgleda.

  http://www.youtube.com/watch?v=0NIvRAaOdlQ

  Srećno !

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here