Divlji majmuni u Evropi?!

Divlji majmuni u Evropi? Ne, nije u pitanju nastavak holivudskog blokbastera, već mala populacija makaki majmuna koja živi na poluostrvu Gibraltar.

Divlji majmuni Gibraltar – odakle oni tamo?

Odgovor je veoma jednostavan. Oni su zaostavština Maora, koji su od početka XVII pa do kraja XV veka kontrolisali ovaj deo Pirinejskog polustrva.

Naime, Maori su makakije čuvali kao kućne ljubimce. Tokom godina formirala se i divlja populacija od odbeglih ljubimaca koja je uspela da se održi  jedino na Gibraltaru.

Prirodno stanište ove vrste su Atlaske planine u Maroku i Alžiru. Njihova populacija u Severnoj Africi u konstantnom je opadanju, usled gubitka staništa, krivolova i ilegalne trgovine životinjama. Međutim, u Evropi im ide sasvim lepo. Od kraja Drugog svetskog rata Gibraltar je postao raj za makakije.

Nekada je britanska armija vodila računa o majmunima, a danas to rade lokalne vlasti. Za njih je napravljen specijalan prirodni rezervat sa mnogobrojnim hranilištima. Na ovim mestima makakiji redovno dobijaju voće i povrće kao suplemente njihovoj ishrani.

Makakiji žive u čoporima, a životni vek im je između 20 i 25 godina godina.

Gibraltarski majmuni atrakcija ili napast?

Oko 300 majmuna, podeljenih u nekoliko čopora, trenutno živi na krajnjem jugu Iberijskog poluostrva. Lokalne vlasti pažljivo prate populaciju makakija, te ih svake godine hvataju, čipuju, proveravaju opšte zdravstveno stanje jedinki i naravno fotografišu.

Zbog odličnih uslova u kojima žive, broj makakija je u stalnom porastu.

U međuvremenu su postali prava turistička atrakcija i najveća znamenitost Gibraltara. Lik makaki majmuna nalazi se i na gibraltarskim poštanskim markicama.

Zbog velike interakcije sa turistima, majmuni su u potpunosti izgubili strah od ljudi. Sve su češći upadi čopora u grad, prilikom kojih životinje kradu hranu iz prodavnica, restorana, a na meti su i ljudi koji im se u tom trenutku nađu na putu.

U cilju zaštite majmuna, a i ljudi, vlasti Gibraltara proglasile su hranjenje makakija za prekršaj, a kazne za ovakav prestup idu i do 4.000 funti. Pre nekoliko godina počelo je i raseljavanje viška populacije u safari parkove širom Evrope, kao i u njihovo prirodno stanište u Severnoj Africi.

LEGENDA, ČERČIL I BORBA ZA TERITORIJU

Gibraltar je sporna teritorija Velike Britanije na koju polaže pravo i Španija. Pod kontrolom Britanaca je od 1704. godine, a formalnu vlast nad Gibraltarom stekli su 1713. godine mirovnim sporazumom u Utrehtu.

Jednalegenda kaže da će ova oblast ostati britanska, sve dok na njoj bude bilo majmuna. O snazi ovog mita govori i podatak da je Vinston Čerčil nakon Drugog svetskog rata naredio da se na Gibraltar uvezu majmuni iz Severne Afrike kako bi se oporavila njihova populacija. Nakon rata ostalo ih je vrlo malo, samo sedam primeraka.

Dovezen je veći broj makakija iz Maroka, nakon čega je britanska armija odredila specijalnog oficira čiji je zadatak bio briga o majmunima i održavanje njihove populacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here