Lepota putovanja – Svet vs Srbija

Jedan od čestih načina dočaravanja lepota putovanja je poređenje sa određenim pojmovima. Tako se kaže za muškarca da je lep kao Bred Pit, za ženu da je kao boginja, a za prirodnu lepotu da je raj. Poređenje je takođe nešto što turistički vodiči koriste kako bi posetiocima dočarali, ili lakše objasnili određene turističke atrakcije. Sada ćemo porediti različite svetske destinacije sa atrakcijama kojima Srbija može da se pohvali.

Lepota putovanja
Grad Hampi u Indiji. Izvor: pixabay.com

Ukoliko nekoga iz Indije povedete u turistički obilazak Fruške gore, kako bi ga upoznali sa jednim od naših nacionalnih parkova, priča kojom možete interesantnije objasniti koncentraciju manastira na najnepristupačnijem terenu ove planine je poređenje sa indijkim naseljem Hampi. Hampi je smešten unutar ruševina stare indijske prestonice koja se nalazi u danađnjoj državi Karnataka. Nešto što je specifično za ovaj vid osnivanja naselja je to što je prilaz gradu u kome su se nalazile dragocenosti bio zamaskiran. Tako bi se osvajačima odvlačila pažnja, kako bi u koliko do napada dođe ljudi uspeli da reaguju i povuku se na sigurno.

Takođe, fruškogorski manastiri, građeni su udaljeni od naselja baš zbog pokušaja zaštite kulturnih dobara.

Kanjon Kolorado. Izvor: pixabay.com
Kanjon Kolorado. Izvor: pixabay.com

Svedski čuven kanjon reke Kolorado, smešten je u američjokoj državi Arizoni.  Poznat po fantastičnom pejzažu i zapanjujućoj veličini , statistika govori da spada u turističke destinacije ovog dela sveta čija se posećenost meri u milonima čak i pored surovih klimatskih uslova u kojima se ova prirodna lepota smestila.

Kanjon reke Uvac. Autor: Marko Ilić
Kanjon reke Uvac. Autor: Marko Ilić

Poredimo ga sa našim  najimpresivnijim kanjonom koji krasi jugozapad Srbije. Kanjon reke Uvac je i nacionalni park pod zaštitom države i jedno od poslednjih staništa orla lešinara Beloglavog supa. Neverovatno mesto na kome posetioci uživaju u prelepom pogledu, netaknutoj prirodi i fascinantnim formama meandara brze planinske reke.

Budistički hram na Tajlandu,Wat Rong Khun. Izvor: pixabay.com
Budistički hram na Tajlandu,Wat Rong Khun. Izvor: pixabay.com

Vat Rong Kun, ili Beli Hram je budistički hram na Tajlandu. Izgrađen je krajem dvadesetog veka po nacrtima tajlandskog slikara koji je rešio da promeni zanimanje i oproba se u arhitekruri. Ono po čemu je ovaj hram specifičan je to što njegova unutrašnjost ne prikazuje slike iz Budinog života nego se na freskama nalaze savremeni heroji iz filmske industrije.

Hram Svetog Save na Vračaru. Izvor: static.panoramio.com

Srbija se hvali vračarskim hramom Svetog Save koji je naveći, a možda i najlepši pravoslavni hram. Smešten u samom srcu glavnog grada, na beogradskoj opštini Vračar, svakako je turistička destinacija koju strani turisti često uvrste u rado posećena mesta Srbije. Hram takodje predstavlja i jedan od tri simbola Beograda.

Vrata Raja u Kini. Izvor: spiritus-movens.me

U kineskoj provinciji Hunan, smeštena su takozvana Vrata raja. Kako mnogi tvrde ovo je najlepši prirodni luk u planinskom masivu. Prema predanjima lokalnog stanovništva ovaj prolaz predstavljaja vrata za odlazak na drugi svet.

Prerasti na Vratni. Izvor: www.zdravasrbija.com

Jedan od prirodnih prolaza koji se lepotom može porediti sa ovom destinacijom su Prerasti na Vratni . Sama reka Vratna dobila je ime po tri kamena prolaza koji podsećaju na vrata, a nose nazive: Mala, Velika i Suva prerast, i svakako su jedna od turističkih destinacija kojima se sa ponosom možemo pohvaliti.

Kelpi konji u Velikoj Britaniji. Izvor: pixabay.com
Kelpi konji u Velikoj Britaniji. Izvor: pixabay.com

Kelpi kopnji najveće su skulpture ikada izložene u Velikoj Britaniji. Smešteni u Heliks parku u Škotsoj predstavljaju rado viđenu pozadinu na brojnim fotografijama.

Spomenik na Trgu republike. Izvor: www.aboutickets.com

Narodna poslovica glasi „I mi konja za trku imamo“, tako da ćemo se pohvaliti spomenikom konja na Trgu republike koga jaše knez Mihajlo Obrenović. Ovo je sigurno jedan od omiljenih beogradskih spomenika a nezvanično je najpoznatije mesto za sastanke beograđana.

Kompleks Sintra, inicijalni bunar. Izvor: www.sintratours.net

U Portugalu je smešteno jedno od impresivnih zdanja svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKA. Sinta da Regaleira  nalazi se u blizini istorijskog centra Sintra a posetiocima nudi na uvid palatu, kapelu, jezero, pećinu, park, fontane, brojne fantastične građevine, i dva posebno interesantna bunara. Bunari podsećaju na podzemne kupe obložene stepenicama i kako se u literaturi navodi nikada nisu služili kao izvor vode. Korišćene su za ritualne i obrede.

Beogradski park, Kalemegdan, nudi posetiocima sličnu atrakciju. Rimski bunar je nezaobilazan deo posete turi podzemnog Beograda. Tajne, misterije, legende su ono što se može čuti na ovakvom mestu.

 

2 COMMENTS

  1. Mislim da kada su u pitanju putovanja, svaki čovek bi trebalo da pođe od svoje zemlje. Prvo da upozna lepote zemlje u kojoj živi pa onda to putovanje usmeriti ka drugim zemljama sveta. Nekako mi je logično tako ispravite me ako grešim.

  2. Svako od nas mora da nauci da zivi i svoje slobodno vreme posveti sebi svojoj porodici putovanja su nadogradnja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here