Lepši od dijamanata

Često se može čuti da su dijamanti ženini najbolji prijatelji, da li je to zbog prstenja koje krase ovi alotropi ugljenika ili zbog nametnutih društvenih trendova odgovor i nije bitan. Međutim pored dijamanata planeta Zemlja pruža i druge minerale i drago kamenje koje može da nadmaši dijamante u lepoti.

Među onima koji svojom jedinstvenošću mogu da nadmaše dijamant su i minerali silicijuma poznatiji pod nazivom opali. Dolaze u raznim bojama od crvene, narandžaste, zelene, plave do crne. Iako su tek na sredini Mohsove skale za tvrdoću minerala svojom šarenolikošću se izdvajaju od ostalog dragog kamenja.

Fluorit je mineral fluora a specifičan je po tome što se često može naći obojen a samim tim i fluorescentan.

Kao jedan od najrasprostranjenijih minerala u Zemljinoj kori kvarc dolazi u raznim bojama i oblicima. Uobičajno je oblika šestostrane prizme pa su mu vrhovi u obliku piramide.

Azurit je mineral bakra prepoznatljiv najviše po svojoj upečatljivoj plavoj boji. Njegova upotreba je u srednjem veku bila velika, naročito kod slikara.

Bizmut se može naći u prirodi, mada su njegove najvažnije rude u vidu njegovih sulfida i oksida. Kao čist metal je vrlo krt dok i u svetlim bojama dok se njegovi oksidi mogu naći od žute do plave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here