10 stvari koje (možda) ne znate o STJUARDESAMA!

Krenuli smo o uopštenim stvarima koje možete videti, čuti i naučiti o avio saobraćaju i njegovim pravilima. Zatim smo prešli na vrlo zanimljive montažne kabine za spavanje na raznim svetskim aerodromima, a sada PORTALMLADIi Play travel okreću gospođama, bez kojih ne možemo da opstanemo u avionima.

Zarađuješ za život putujući, stalno si u avionu, sa pilotima, videla si skoro sve gradove sveta – pa zašto ti ne bi zavideli? Postoje i manje blistave strane ovog posla, ali da ne rušimo sve iluzije – izdvojili smo neke. 

 

1. SVE DOK SU VRATA OTVORENA, NEMA PLATE

Znate ono kada stjuardesa pokušava da suptilno (najjače i najbrže što može) nagura Vaš prtljag u ormarić iznad sedišta? Za to nije plaćena. Računaju se samo takozvani „leteći sati“. Prevod: zarađuje tek kada se avion odvoji od kapije („gejta“). Otkazivanje i odlaganje letova, „layoveri“ i svaki prekid putovanja koštaju stjuardese možda i više nego putnike.

2. „SLETETI“ NA OVAJ POSAO JE PRILIČNO TEŠKO

Kompanija Delta je 2010. godine otvorila konkurs za 1.000 radnih mesta, a primili su 10.000 prijava. Tolika konkurencija znači da većina koja je stigla do intervjua verovatno ima završen fakultet, ali znači i da se ljudi često odlučuju da promene profesiju.

Ipak, nije potrebna diploma da biste bili deo leteće posade. Ako znate više jezika, imate iskustvo u uslužnim delatnostima ili ste pre radili u avio kompaniji – veće su šanse za zaposlenje.

Iskusne stjuardese savetuju tih 4% koliko otprilike dobije poziv na razgovor, da dobro razmisle. Ako nisu voljne da putuju gde god im se kaže i ako ne mogu da prežive na početničkoj plati, neka ni ne pomišljaju da se prijave.

3. ONE MOGU BITI PRENISKE ILI PREVISOKE DA LETE

Kada je Pan American Airways bio na svom vrhuncu, 1960-ih, postojali su strogi kriterijumi za stjuardese. Morale su da budu visoke najmanje 158cm, da imaju manje od 59kg, a u penziju su odlazile čim napune 32 leta. Takođe nisu smele da se udaju, niti da imaju decu.

Rezutat: nijedna nije izdržala duže od godinu i po dana.

Udružene stjuardese su 70-ih rešile da opamete kompanije, pa su godine odlaska u penziju promenjene. Deceniju kasnije izborile su se i za ukidanje restrikcije braka. Danas, sve dok stjuardesa može da “stane” u sedište, dok je dovoljno visoka da dohvati ormariće za prtljag i dok može da prođe kroz izlaz u slučaju opasnosti – može I da leti.

4. OTKAZ IZ BIZARNIH RAZLOGA 

U svetu, a posebno u Americi prvih 6 meseci je probni period koji je i najvažniji. Otkazi se dobijaju ako, na primer vežu uniformu oko struka, ali i za korišćenje putnih privilegija (koje dobijate tek nakon probnog rada). Ipak za najozbiljniji prekršaj smatra se ako lete dok su bolesne! U tom slučaju, ne da ne smeju da rade, nego ni da putuju avionom nijednom avio kompanijom. Nigde!

5. DIJETALNA KOKA-KOLA JE NAJVEĆA NOĆNA MORA!

Od svih pića koja služe u avionu, dijetalna koka kola je, kažu – košmar. Za vreme koje je potrebno da bi se slegla pena, mogu da usluže tri putnika

6. NEMOJTE POKUŠAVATI DA PROKRIJUMČARITE PREMINULE ROĐAKE, JEDNO OD NJIHOVIH ZADUŽENJA JE DA OBRATE PAŽNJU NA TO.

Iz jednostavnog razloga. Transport preminule osobe moze da košta i do 5,000 dolara. A, u slučaju da neko umre u toku leta, jedino avio kompanija Singapure Airlines uz svu opremu, ima i “sanduk za preminule”

7. OSTVARENJE VAŠIH AVIO SEKSUALNIH FANTAZIJA ĆE IĆI MALO TEŽE

Tehnički, sam čin nije zakonom zabranjen ali neposlušnost iskazana članu posade, jeste. Kad Vam kažu da prestanete, šta god radili – prestanite. Inače ćete imati prilično neprijatan razgovor sa cimerima iz ćelije. S obzirom da je toalet omiljeno mesto za to, po Marfiju, stvoriće se red za i neko će vas “tužiti”.

8. ONE SU PRVA LINIJA ODBRANE OD TRGOVINE LJUDIMA! 

Saradnja sa policijom je važan deo posla. U Americi, sve je počelo sa Sandrom Fiorini, stjuardesom koja je bila ključni svedok kada je mladić prokrijumčario novorođenče. Na njene sumnje tada niko nije odreagovao. Nakon toga ona je osnovala organizaciju, koja danas obučava stjuardese na šta da obraćaju pažnju, kako da se ponašaju i kome da jave.

9. DUŽI STAŽ – KRAĆE SUKNJE!

Dužina mandata im ne obezbeđuje samo da biraju kuda će da lete ili koji dan će im biti slobodan, to je čak odlučujući kriterijum za dužinu suknje. Tek nakon probnog perioda, imaju dozvolu da je malo skrate. A što više vremena prođe – kraća suknja.

10. VEROVATNO NIKAD NISTE ISKUSILI EKSTREMNE TURBULENCIJE.

U Americi avio kompanije dnevno prevezu oko 2 miliona ljudi. Ipak, od 80-ih samo tri osobe su umrle od turbulencija, a od toga dvoje nije imalo pojas. U istom periodu, u svetu je registrovano nešto preko 300 ozbiljnijih povreda. Kada se dogodi “ekstremna turbulencija”, pilot ima obavezu da prizemlji avion, a osim ako nije jako ozbiljna situacija niko to neće tako nazvati. Stjuardesama se samo u ovom slučaju, eventualne ozlede vode kao povrede na radu (za koje se dobija nadoknada).

I? Da li biste se latili ovog posla?

Imajte u vidu da se nismo ni dotakli teme zahtevnih mušterija. 

Logično je da svaki posao ima svoje mane i prednosti – nije uvek sve bajka. Većina devojčica bi pristala da živi u zabludi misleći da stjuardese samo uživaju. Suština je da su te žene u stalnoj pripravnosti i vaš prvi kontakt u opasnim situacijama.

Marija Milenković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here