LOW COST kompanije: jeftine avionske karte

Odlučili da sa vama podelimo neke male i velike tajne. Low cost kompanije uz koje uštedimo dosta novca na kartu, ali ne dobijemo ništa drugo za džabe. Hajde da vidimo, zašto je to tako? 😀

LOW COST kompanije

Low cost letovi

„Low cost“ iliti niskobudžetne avio kompanije, napravile su revoluciju u letenju onog dana kad su se pojavile pre 42 godine.

Oslobodivši se skupih dodataka kao što su hrana i piće i naplaćujući ih kao dodatnu uslugu, uz to kupujući samo isti tip aviona kako bi održavanje i troškovi popravke bili jeftiniji, omogućili su da letenje u nekim slučajevima bude jeftinije od voza. Ovom filizofijom vode se praktično sve „low cost“ kompanije.

Jednom smo pisali kako je American Airlines uštedeo više stotina miliona, tako što je iz svake salate sklonio po jednu maslinu. Zamislite koliko se uštedi kada paze na svaku sitnicu, sklone sve što nije preko potrebno, ali i okončaju eru shvatanja aviona kao luksuznog prevoznog sredstva.

Kako rade Low Cost kompanije?

Niskobudžetne avio kompanije su, na primer, mnogo “mlađe” od tradicionalnih avio kompanija i kako sa sobom nemaju zaposlene sa dugačkim radnim vekom, nemaju ni obaveze velikih penzija i socijalnih osiguranja i programa, pa tu i neki miliončić mogu da “ćape”.

U slučaju „low cost-a“, apsolutno svaka stavka je važna! Oni se ne zadržavaju dugo na aerodromima (nema traženja rezervisanog sedišta), uglavnom biraju aerodrome koji imaju niske tarife za sletanje (koji su obično jako daleko od grada) i retko menjaju avione. Takođe, pošto karte prodaju onlajn, nema plaćanja radnika, troškova štampanja i kupovine papira. Što ranije rezervišete kartu, biće jeftinija, jer je ovim kompanijama u interesu da prodaju sve karte, a ne da ih prodaju po većoj ceni (pametan narod)!

Ne lete preko okeana, jer se za to plaća ETOPS sertifikat koji je skup, a sve rute uklapaju sa potrebama putnika. Neretko se, na kraju, ispostavi da low cost karta košta isto kao i regularna, ali to je u slučajevima ako niste znali kako da se zaštitite.

Saveti za kupovinu jeftinih avio karata

  • Rezervišite kartu što ranije
  • Proverite koliko je udaljen grad od aerodroma na koji slećete (nekada je prevoz jako skup od aerodroma)
  • Upoznajte se sa limitima težine prtljaga kako vam ne bi naplatili “overweight” penale
  • Ponesite nešto da prezalogajite, ali nemojte nositi piće

Zašto leteti sa Low cost?

Low cost avio kompanije su jako jeftine, brzo se rezerviše onlajn, imate prevoz, a sve preko toga može, ali košta. Još jedna velika prednost je što ove kompanije češće imaju specijalne ponude.

Ono što vas može odvratiti od „baktanja“ sa low cost-om su činjenice da su aerodromi često nepristupačni, da za kašnjenje niko ne odgovara (neće vam obezbediti smeštaji, niti kartu za drugi let u slučaju letova narednog dana), nema transfera prtljaga među letovima, minimalna kompenzacija ako je let otkazan i nema rezervacije mesta (osim ako za to ne platite).

Među kompanijama koje zarađuju neverovatan novac na ovaj način, na prvom mestu je američki Spirit Airlines, za njim ide mađarski prevoznik Wizz Air (35% od ukupnog profita je od dodatnih usluga), Ryanair je na petom mestu, a Easyjet tek na devetom.

Marija Milenković

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here