MAMURLUK: Pola pije, pola Šarcu daje

Leto je jedno od lepših godišnjih doba. Simbol leta su svakako žurke i festivali, koji su praćeni konzumiranjem alkohola (da se ne lažemo). U dobrom društvu može da nam se desi i da preteramo, što je svakako vidljivo sutradan. Ukoliko osećate glavobolju, mučninu i imate osećaj kao da je preko Vas prošla horda životinja, vrlo je moguće da Vas je posetio prijatelj svake žurke – MAMURLUK. Da ne bi došlo do toga, najbolji lek je da ne pijete previše, ali je to mnogo lakše reći nego uraditi. 😉 Da biste što lakše preživeli “dan posle”, udelićemo Vam par saveta.

* Milk šejk od banane je savršeno sredstvo protiv mamurluka! Mleko odlično smiruje stomak, a banana je bogata kalijumom koji se dosta gubi tokom izbacivanja alkohola iz tela. Izmiksajte jednu veću ili dve manje banane, malo mleka i dve – tri kašike sladoleda. Ukoliko imate osećaj da Vas ovaj napitak tera na mučninu, samo razmislite da gore od toga ne može biti ;).

* Pogrešno je verovanje da kafa umanjuje mamurluk, čak naprotiv. Ona je jak diuretik i izazvaće još veću dehidraciju i dodatno nadržatiti već iritiran nervni sistem. Umesto kafe, odlično rešenje je – čaj! Čaj od đumbira, pomešan s medom i sokom od limuna predstavlja odličan lek protiv mamurluka.

* Jaja sadrže cistein, amnio-kiselinu koja je odlično oružje u borbi sa mamurlukom. Ukoliko iscedite sok od sveže pomorandže, pomešate sa jednim jajetom i dodate malo meda, napravićete savršen „vitamisnki“ lek protiv mamurluka i vrlo brzo ublažiti tegobe.

* Najbolje je na žurku otići punog stomaka, tako ćete se bar malo zaštititi od alkohola. U slučaju da niste stigli da pojedete nešto pre žurke, savetujemo Vam da pre nego legnete u krevet prezalogajite, ili popijete vitamin C bilo kroz tablete ili napitke.

* Lek koji veoma brzo deluje je svakako aspirin. Popijte dva aspirina i dosta tečnosti pre spavanja i taj postupak ponovite i kad se probudite. Zapamtite, ovo je samo za hitne slučajeve, ako često ovo radite možete narušiti svoje zdravlje!

U svetu postoje jako zanimljivi saveti koji mogu biti vrlo korisni kada je u pitanju mamurluk. Rusi savetuju odlazak u saunu, dok se u Poljskoj preporučuju ispijanje vode iz kiselih krastavaca. Ako se nađete u Škotskoj i preterate sa viskijem, koje je njihovo prvo nacionalno piće, sutradan će Vam ponuditi “haggis” kobasice, napravljene od ovčijih iznutrica, dok se na Siciliji sa ovim problemom bore uz pomoć njihovog starog leka – žvakanje genitalija bika. 😀 Opijene duše na Novom Zelandu se leče pitom od mlevenog mesa i sira ili čokoladnim mlekom sa malo soli. Las Vegas nudi poseban tretman za sve koje preteraju sa pićem, a to je – autobus “Raj za mamurluk”. U tom autobusu možete preskočiti sve tradicionalne metode borbe protiv mamurluka i platiti stručnjacima da Vam pomoću infuzije vrate izgubljenu tečnost.

Želimo Vam lep provod na žurkama uz savet da ne preterujete u piću. Ukoliko Vam se to slučajno desi, nadamo se da će ovi saveti poslužiti da se što pre oporavite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here