Manifestacije povodom Svetskog dana zivotne sredine – Bioodrzivi svet

 

BIOODODRŽIVI SVET U BEOGRADU, SUBOTICI I SARAJEVU 

Povodom obeležavanju Svetskog dana životne sredine 05. juna 2018. u Beogradu u Domu omladine (Makedonska 22/IV), održava se specijalna manifestacija ’’Bioodrživi svet“. Program počinje u 18.30, a obuhvata niz aktivnosti kojima se na autentičan i atraktivan način širokoj publici predstavljaju potencijali novih poslovnih mogućnosti u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih resursa. Događaj je regionalnog karaktera i istovremeno se odvija u Srbiji u Beogradu i Subotici, i u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

U partnerstvu sa Centrom za unapređenje životne sredine Green Fest i Domom omladine Beograd, događaj u Beogradu, u organizuje nekoliko bilateralnih i regionalnih programa Nemacke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ: Program zapošljavanja mladih, Razvoj privatnog sektora u Srbiji, Razvoj održivog tržišta obnovljivih izvora energije, Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet i energetska efikasnost, Očuvanje biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, Razvoj prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu kroz Dunavski centar za kompetenciju (DCC).

Manifestacija „Bioodrživi svet“ u Beogradu počinje u 18.30. (sala Amerikana, Dom omladine Beograd) panel diskusijom i projekcijom filma na temu značaja pčelarstva, jednog od društveno najodgovornijih poslova a za koje su biodiverzitet, očuvana staništa ali i organska proizvodnja izuzetno značajni činioci. Na panel diskusiji simboličnog naziva “Kakav je (prirodni) ukus biznisa?“ govoriće dr Ljubiša Stanisavljević, sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Savanović iz Udruženje pčelara Leskovac i Katarina Milenković iz Ama centara – Baštalište. Moderator panela biće Kristina Kujundžić iz Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet, GIZ – ORF BD.

Preduzetništvo u pčelarstvu koji pored poslovnih ima i veoma značajnu društvenu odgovornost apostrofira i film “Više od meda“ u režiji Markusa Imhufa, koji će nakon panel diskusije (20.00) biti prikazan u istoj sali. Ovaj višestruko nagrađivani film bavi se otkrivanjem razloga zbog kojih je u prethodnih 15 godina nestalo 50 do 90 odsto populacije pčela, nezamenljivih za opstanak ljudske vrste. Švajcarski reditelj, inače, dolazi iz porodice koja je nekoliko generacija unazad gajila pčele, a film je režiran na zanimljiv način sa avanturističkim pristupom.

Naporedo sa ovim događajima u okviru manifestacije „Bioodrživi svet“, ispred sale Amerikana Doma omladine, oživeće „Zeleni trg“ na kome će biti postavljena interaktivna izložba. Kroz postavke „Život u košnici“ i „Hotel za insekte“ ova izložba nudi potpuno nove uvide u način života pčela i insekata Na Zelenom trgu posetioci će imati priliku da nauče da prepoznaju, ali i probaju, organske proizvode, ali i da, uz pomoć virtuelne tehnologije, vide kako od biomase nastaje pelet za upotrebu u energetskim postrojenjima i provere da li su spremni da se zapute Dunavskom biciklističkom rutom EuroVelo 6, ili rutama od Subotice do Palićkog i Ludaškog jezera.

U Subotici manifestacija počinje u 12 časova, vožnjom biciklista kroz grad, a pored projekcije filma “Više od meda”, koji će biti prikazan i u Beogradu, obuhvata i projekciju filma “Bicikl protiv automobila” švedskog reditelja Fredrika Gertena. Nakon projekcije uslediće i rasprava o izazovima savremenog pčelarstva i razvoju pčelarstva u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih resursa. Paralelno sa ovim događajima, u galeriji Otvorenog univerziteta Subotica posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom Palićkog i Ludaškog jezera kroz fotografije Mišela Rohmana i Nikole Tumbasa. Publika će moći i da se upozna sa ishodom stručnog pristupa očuvanju jezera Palić i Ludaš omogućenu  kroz podršku Nemačke razvojne saradnje kroz Nemacku razvojnu banku KfW.

Partneri događaja u Beogradu i Subotici su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Udruženje pčelara Leskovac, Udruženje mladih pčelara Medveđe – Apis, Omladinska zadruga – Zadrugar, Otvoreni univerzitet Subotica, Park Palić, Biciklistički klub Spartak, UG neki to vole zdravo, Dunavski centar za kompetenciju (DCC) i Arboretum Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here