Maniri za kulturniji svet

Znamo svi da se viljuška drži u levoj ruci, a nož i kašika u desnoj, da se piletina i sitni kolači jedu prstima… Ali mi baš i ne bismo o tome, glavno je da savladamo osnove lepog ponašanja kojim ćemo oplemeniti svoj život i okolinu.

maniriProtivno uvreženim mišljenjima lepi maniri ne oslikavaju prenemaganje i neprijatne situacije prouzrokovane izveštačenim ponašanjem, već, naprotiv, stvaranje povoljnih i prikladnih okolnosti koje nama i svetu oko nas samo lepo donose.

Dobar dan!

Pre svega, ne mislite li da bi bilo lepo uvek uputiti poznaniku neku pozdravnu poruku, u liftu, na stepeništu ili na ulici, izabranu u skladu sa stepenom prisnosti koji nas vezuje, jer poštujemo starije, jer poštujemo nepoznate osobe, jer poštujemo sve ljude. Bilo da je to ćao, zdravo, ’de si bre, poštovanje, ’eeej ćao… Ne dajmo da nam promakne, i onda kada nismo previše raspoloženi. Niko nas ne tera da se zaustavljamo i razmenjujemo smislene ili one ustaljene fraze (Đe si, brate, što činiš? Šta ima? Evo. Kod tebe? Evo.), nekad je dovoljno nasmešiti se, samo klimnuti glavom, mahnuti rukom. Učinićete nešto mnogo lepše i prijatnije sebi i drugima, nego da ste skrili pogled ili okrenuli glavu, ili pak odjednom se zagledali u telefon.

Kad smo već na ulici, uđemo u banku ili prodavnicu. Starijim i nepoznatim osobama ćemo persirati, to je deo naše kulture, jer poštujemo starije i nepoznate osobe. Izgleda da nisu vrata baš na svim bankama gvozdena, ali lepše i lakše će se otvoriti, ako izustimo – molim Vas, hvala Vam najlepše, (jedno sasvim obično) hvala, izvinite, prijatno.
Apelujem da za sve zaposlene na mestima kojima ljudi cirkulišu u opisu radnog mesta stoji – ljubaznost. Razumem ja, cenjena kasirko, da i Vi imate svoje probleme, ali to ne znači da treba da zaboravite da mi kažete izvolite ili da mi pomognete oko pakovanja stvari ako vidite da se jedva izborih s otvaranjem kese. Nema potrebe, zaista, da me drsko gledate, merite pogledom i govorite povišenim tonom, jednako poštovana službenice na šalteru. Svaka situacija da se objasniti, predočiti, razrešiti uz tako malo lepih reči.

maniri

Hajmo do busa. Što reče veliki profesor Rakić svojevremeno – Što se gurate dok ulazite u prevoz, čekajte prvo d’izađu ljudi. 🙂 🙂 Kad ste već tamo, trgnite se ako vidite da ste zauzeli mesto nekom starijem licu, mami s detetom i brzo na noge lagane. Nema potrebe za guranjem, gospodine, samo par lepih reči – izvinite, silazim na sledećoj stanici i svi ćemo se lepo pomeriti ili izaći kako biste mirno i prohodno nastavili svoj put.
Vidite da se neko bori s koferima, merdevinama ili kantama u rukama, pritrčite da pomognete koliko možete. Mnogi, ako ne svi, naći ćemo se u takvoj situaciji, kada će i nama zatrebati slična vrsta pomoći. Osetimo se lepo uvek kada pomognemo drugima, to je sigurno. Skupite pomorandže i grožđe dami kada se iznenada otkotrljaju, džentlmeni!!

Dođosmo i do vas, džentlmeni. Ne želim da verujem da postoje „nepravi“ džentlmeni, sve vas smatram pravim i znam da svi džentlmeni jeste, zato što ćete, na primer, uvek otvoriti dami vrata automobila, neke ustanove ili kafane. Lep gest lepe tradicije za lepu polovinu – poljubite svoju gospođicu u ruku, izmamite osmeh na omiljenom licu. Učinite to i lepim rečima za lepu i laku noć i lepo i dobro jutro. Pronalazićete svakodnevno, znam da hoćete, nešto lepo na svojoj miljenici, i ne štedite reči ističući to i ukrašavajući joj svaki novi dan. Cvet, bilo da je to onaj koji nađete na krompiru, trešnji kad procvetaju, ili lala, narcis, ili onaj s livade bezimeni, poklonite joj ga i uživajte u zahvalnosti.

maniri

Pošto smo izgradili lep odnos prema ljudima koji nas okružuju, ne zaboravimo da negujemo i pazimo milje kom pripadamo u bilo kom trenutku. Koliko god da ste udaljeni od korpe, otpatke možemo odložiti u torbu i baciti kasnije gde priliči. To je najmanje, a opet mnogo što možemo da učinimo za sebe, druge i univerzum.

Za kraj, drage kosmopolite, ne zaboravite da se lepim ponašanjem u različitim sredinama ponekad sasvim drugačiji gestovi smatraju. Neki Azijati će vam najsrdačnije gostoprimstvo pokazati masažom u vidu gaženja, dok će pojedini narodi smatrati lepim ako vam poklone škorpiona na štapiću. Raspitajte se i prilagodite, uvaženi građani sveta. 

Nije teško život sebi i drugiima učiniti lepšim, kao što vidimo.

Prijatan dan i lep život ovim lepim rečima vam želim.. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here