Završen 63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

U subotu, 26. marta, u Domu omladine svečano je zatvoren 63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Publika je imala priliku da pogleda 109 filmova, od kojih je 78 u sastavu takmičarskog programa. Dodeljeno je 15 nagrada u domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj selekciji, a pobednički filmovi – „Kembridž“ Eldore Trajkove i „Iskon anima aeternam“ Mihajla Dragaša prikazani su na završnoj večeri festivala.

Beograd 26.03.2016. dodela nagrada pobednicima festivala kratkog i dokumentarnog fulma. foto Dusan Milenkovic

63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je od 20. do 26. marta predstavio više od 100 naslova i utisci su vrlo pozitivni: umetnički direktor festivala Nenad Popović je poručio da je interesovanje za umetnički film veliko i nada se da će naredno izdanje manifestacije biti još posećenije i bogatije programom.

Beograd 26.03.2016. dodela nagrada pobednicima festivala kratkog i dokumentarnog fulma. foto Dusan MilenkovicGrand Prix Beogradskog festivala filma svečano je dodeljen Eldori Trajkovoj za najbolji dugometražni dokumentarni film „Kembridž“. Rediteljka je predstavlila život Roma na selu u Bugarskoj, mestu koje odgovara onoj poznatoj: „tamo gde je Bog rekao laku noć”. Trajkova je socijalno angažovanoj temi prišla objektivno i sa istančanim osećajem za detalj, životno i svakodnevno. Umetnički razmah u filmu je obuzdan i sveden na suptilne postupke; takvo je simultano prikazivanje scena vašarske zabave i sahrane, što unosi tragički ton u film i navodi na ozbiljno promišljanje konačnosti života. Glavni junaci filma, najmlađi učenici seoske osnovne škole, sanjaju o školovanju na Harvardu i Kembridžu, karijeri arhitekte, životu u Americi ili Parizu. Mnogi stanovnici sela se zbog siromaštva i nemaštine odlučuju na odlazak u inostranstvo, a gde god da odu, nailaze na osudu i isključivanje zbog boje kože. Film je podeljen na celine shodno godišnjim dobima, a počinje i završava sa jeseni i početkom nove školske godine u bugarskom Kembridžu. „Većina Roma u Bugarskoj je nepismena, ali ovo nije usamljen slučaj. Oni ne govore romski, govore bugarski i to ispravnije nego naši političari. Rekla sam im da sam iznenađena time, a oni nisu razumeli moje čuđenje, jer je i u sledećem selu ista situacija, i u sledećem posle njega, tako da je u tom kraju očigledno takva situacija, odlučili su da se obrazuju“ – objasnila je Trajkova, a na dodeli nagrada se posebno zahvalila stanovnicima sela, bez čije saradnje i dobre volje film ne bi postojao.

Mihajlo Dragaš je osim nagrade Grand Prix za najbolji kratki film za „Iskon anima aeternam“ dobio i Zlatnu plaketu Beograda za najbolji animirani film, za „Vis Dubium“. „Iskon“ pokreće večitu temu odnosa erosa i tanatosa i traganje za ljubavlju, sa naglašenim tragizmom i atmosferom koja podseća na starogrčke legende. Ako se izuzme patetični ton filma i transparentnost poruke koju je želeo da prenese, Dragaš je napravio sjajan film; tim pre što je samostalno radio animaciju, scenario, muziku i dizajn zvuka.

Među nagrađenim filmovima našli su se i „Tranzicija“ Milice Tomović, „Ukras sveta“ Stefana Krasića, „Tajni laboratorij Nikole Tesle“ Bruna Razuma, „Piknik“ Jure Pavlovića, „Ana trg“ Jelene Novaković, „Politika“ Borislava Šajtinca, „Ono što želim“ Damijana Kocura, „Poznat u Ahmedabadu“ Hardika Mehte, „Paradigma“ Jakova Munižabe, „Ljubav u doba kontrole“ Matije Munjize Petrovića i „Put za Kujumbu“ Miroslava Savića.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here