Mats Ejlertsen: „Važno mi je da sviram sa muzičarima u čijem društvu uživam“

Norveški kontrabasista Mats Ejlertsen (Mats Eilertsen) ostvario je upečatljive rezultate u kolektivima Food, Nymark Collective, Dingobats i The Source, i kao sajdmen u sastavima Torda Gustavsena, Jakoba Janga, Hokona Kornstada, Solvejg Sletahjel i Volferta Brederoda. Internacionalni septet Rubicon njegov je dosad najambiciozniji projekat, sa kojim je debitovao kao lider pod okriljem kuće ECM. Publici 33. Beogradskog džez festivala predstaviće se na koncertu u organizaciji Doma omladine Beograda, večeras od 19:30h u Velikoj dvorani Sava centra.

Kao student ste bili deo benda Dingobats i odmah osvojili pažnju publike u Norveškoj. Koliko se Vaš muzički pristup promenio od tada?

Mats Ejlertsen: Briljantni bend Dingobats je bio kolektivni poduhvat, ali najvećim delom zasluga Eirika Hegdala, saksofoniste i klarinetiste mog aktuelnog projekta Rubicon, koji je pisao material za naš bend. Biti blizu tako velikog kompozitora, tekstopisca i saksofoniste je više nego što bi neko mogao da sanja. Inspirativno je slušati njegovu autorsku muziku, njegova znanja i umeća na sceni, posmatrati način na koji ceni individualni doprinos svakog člana benda, jednako kao i što su njegove kompozicije inspirativne. Kada bih imao samo jedan procenat njegovog talenta, bio bih presrećan! U tom smislu, smatram da se moj muzički pristup nije promenio mnogo, već se samo proširio. Pokušavam da što jasnije zabeležim svoje muzičke ideje, ali istovremeno i da dam prostora svojim kolegama da doprinesu kompoziciji sopstvenim ukusom. Toliko ima muzike, toliko dobrih muzičara, ali tako malo vremena. Zato počni što pre!

 

Izjavili ste jednom prilikom da Vaš umetnički razvoj nije bio “prava linija”, već da je bilo mnogo obilaznica i istraživanja u mraku, iznalaženja muzičkih ideja bez plana, ali sa velikom željom za otkrivanjem nove muzike. Kako biste opisali svoju trenutnu muzičku  percepciju?

Mats Ejlertsen: Kao basista i tekstopisac pokušavam da balansiram između spoznaje i materijalizacije svojih ideja i projekata. Istovremeno volim da sviram i da nastupam sa drugim muzičarima, kao deo njihovih bendova i autorskih projekata. Još uvek imam sreću da radim obe stvari i da preživljavam radeći ih. To je fantastično!
Važite za odličnog kreatora ansambala. Koliko je teško naći kompatibilne muzičare i ljude? Kako funkcioniše Vaš septet Rubicon?

Mats Ejlertsen: Nije na meni da o tome sudim, ali hvala! Mislim da je važno pronaći muzičare i ljude u čijem društvu možeš da uživaš. Muzičare koji dozvoljavaju da budeš ono što jesi, kako na muzičkom, tako i na ličnom planu, ali da tebe i tvoju muziku istovremeno izazivaju i podstiču, pokazuju ti nešto što do tada nisi znao. Za takve spoznaje moraš da budeš otvoren. Uživam da sviram sa muzičarima širokih shvatanja koji prvenstveno služe muzici, a ne svom egu. Kada je reč o mom bendu Rubicon, imamo sreću što smo pre svega prijatelji. Većina nas svira zajedno preko dvadeset godina, a i dalje se osećamo tako mlado!  Pored Rubicona, sviramo zajedno i u drugim postavama. Svi imamo ogromno sviračko iskustvo i vrlo cenimo kada se osećamo dobro na sceni. Ne moramo više da se dokazujemo jedni drugima, već se trudimo da svako od nas učini da se preostali članovi benda osećaju dobro tokom nastupa.

 

Na Beogradskom džez festivalu ćete nastupiti sa septetom “Rubicon”. Postoji li neko značenje koje spaja naziv benda sa muzikom koju stvarate?

Mats Ejlertsen: Jednostavno mi se dopalo kako zvuči. Ne odnosi se na ratnu deklaraciju, nije povezano sa asocijacijom na Rubicon i Julija Cezara. Za mene ovaj naziv predstavlja asocijaciju na izazove i prepreke, ciljeve, rad, male ili velike zadatke u životu, u muzici, životu, porodici, bolesti, spremnost na suočavanje sa njima i prevazilaženje zarad napretka i spoznaje šta će se dogoditi, bez obzira na posledice.

 

Kao bend lider debi album ste objavili 2016. godine za ECM. Kako Vam se čine dosadašnje reakcije? Da li je već u planu sledeći album?

Mats Ejlertsen: Veoma sam zadovoljan reakcijama. Sama činjenica da sam dobio priliku da snimim i objavim album za ECM, koji ima tako ogromnu i bogatu istoriju izdanja, je divna. Kada sam počinjao da sviram i nastojao da proniknem u misterije muzike, ECM-ova kapitalna izdanja su mi bila velika inspiracija. A sada imam sreću da je i moja autorska muzika deo njihovog kataloga. Imam mnogo ideja, razmišljanja i snova kada su u pitanju budući projekti i nadam se da ću moći i njih da ih objavim za ECM. Svestan sam da imaju dugačku “listu čekanja”, na kojoj su mnogi fenomenalni umetnici, pa ako bude prilike da objavim još neki album za njih, ja sam spreman.

Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Norveške u Beogradu.

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

https://youtu.be/H1xxb-hFfSQ

www.bjf.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here