Međunarodni kongres turizmologa i hotelijera iz ugla studentkinje iz Niša

U Novom Sadu je  sredinom novembra primećen znatan porast posetilaca. Razlog tome bio je, između ostalog,  I Međunarodni kongres turizmologa i hotelijera, koji je održan u subotu 15.11.2014. na Fakultetu za sport i turizam. Oko 300 studenata, domaćih i stranih univerziteta, prisustvovalo je odlično organizovanom kongresu. Među njima, bila sam i ja – studentkinja iz Niša.

Rado i često posećujem slične skupove, ali poseta Novom Sadu bila je naročit doživljaj.

Petak 14.11.

Sunčano i lepo vreme – dan kao stvoren za razgledanje. Iako me udoban ležaj u garni hotelu „Dash“ (u kome smo bili smešteni, a koji je zadovoljio  sve moje potrebe) izazivao da se u njemu bar na kratko opružim i odmorim od putovanja, rešila sam da iskoristim dan.

Polazno odredište bio je Trg Republike  koji je u periodu oko 14 h bio prepun mladih ljudi iz različitih zemalja. Nakon grupne fotografije i šoljice toplog napitka u obližnjem kafiću, krenuli smo u razgledanje. Dunavska ulica, jezero i Dunavski park, Varadinski most, Petrovaradin… toliko je toga što vredi posetiti.

Opuštanje sa prijateljima u slučajno izabranim lokalima, zaokružilo je prvi dan. Kasnije smo, zbog umora i propusta organizatora da nas pokupe i odvezu do diskoteke u kojoj je organizovana međunarodna žurka, rešile da ostanemo u hotelu.

Subota 15.11.

Jesenje sunce je nagoveštavalo divan dan. Nakon doručka krenule smo ka Fakultetu za sport i turizam, u kome je održan kongres. Do 11h bila je registracija učesnika, zatim je usledilo otvaranje kongresa. Posle uvodnog dela i poziva za naredno okupljanje povodom online seminara Internet u službi turizma i ugostiteljstva, počelo je prvo predavanje na temu Wellness turizma.

Profesor Ivan Mulec sa Fakulteta za sport i turizam nas je na zanimljiv način upoznao sa jedinstvenim wellness destinacijama širom sveta. Akcenat je stavljen na turizam Japana, Indije, Singapura, Kine i  poređenje sa domaćim wellness turizmom, koji je tek na pomolu. Pažljivo odabrane fotografije pratile su sjajnu priču Muleca, koji je ukazao na sve dobre i loše strane ove vrste turizma.

Njega je sledila mlada menadžerka Terme Laško iz Slovenije – Nuša Korotaj. Pored kratkog upoznavanjea sa lepotama koje Slovenija nudi i po kojima se izdvaja, ukazala je na jedinstveni banjski kompleks Terme Laško. Prijatna klima, povoljan položaj, brojne pogodnosti lečenja i opuštanja koja možete iskusiti u ovoj banji, uz određenu terapiju i stalan nadzor stručnog osoblja, sigurno će učiniti vaš boravak nezaboravnim.

Priču o wellnes turizmu završila je Gordana Isailović, predsednica Medical Spa asocijacije Srbije. Njeno predavanje bilo je povezano sa zaštitom prirodne sredine, ukazivanjem na, pre svega banjske potencijale koje Srbije ima i  mogućnosti  za njihovo veće iskorišćavanje. Sa nama je podelila i iskustvo koje je ranijih godina stekla sa grupom turista u okolini Zapadne Srbije.

 

Nakon kratke pauze, usledio je drugi krug predavanja na temu Event turizma, koje je otvorio Goran Tomka, profesor Fakulteta za sport i turizam. Profesor koji je završio studije za organizaciju događaja u Engleskoj, nakon čega se vratio u Srbiju,  i  ja delimo mišljenje da je šteta što se event turizmu ne posvećuje dovoljna pažnja i što se ne izučava na fakultetima u Srbiji. Studentima je potrebno znanje iz oblasti organizacije događaja, naročito velikih festivala i manifestacija, koji su brojni u Srbiji, ali uz neadakvatnu organizaciju i dalje su na lokalnom ili nacionalnom nivou i nemaju  međunarodni značaj.

Nick Wise, iz Škotske, sa Caledonian Univerziteta u Glazgovu, govorio je kako je Exit festival dostigao gotovo svetsku slavu koju danas uživa. Meni izuzetno šarmantan, pozitivan i drag bio je Rob Davidson, sa MICE Knowledge iz Londona, ali inače iz Škotske (Edinburga), koji je zabavio učesnike šalama na temu kongresnog turizma. Njegova završna rečenica, sa kojom se slažem i koju rado ponavljam,  bila je :  „International friendship creates tourism“ (Međunarodna prijateljstva stvaraju turizam).

 

Ivan Nastić, iz organizacije Wild Serbia, završio je ovo predavanje ali i kongres, zaključkom da u Srbiji, imamo predele koji zadovoljavaju uslove za najekstremnije sportove, samo ih treba pronaći.

Oko 18h Međunarodni kongres je zvanično završen, a svim učesnicima dodeljeni su sertifikati.

Kontakti koje smo ostvarili toga dana, kao i priče koju smo čuli, sigurno će naići na realizaciju u praksi, ako već i nisu. Bio je to jedan zanimljiv i korisno proveden dan, koji smo upotpunili tamburašima u lokalnoj kafani, uz dobro društvo i provod do sitnih sati.

Nedelja 16.11.

Sumorno nedeljno jutro sa jakim pljuskom, isratilo nas je iz grada koji vas i po najgorem vremenu osvoji i natera da obećate sebi da ćete ponovo doći, nekim drugim povodom, sa novim avanturama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here