MEF – NOVI DIZAJN FAKULTETA ZA 21. VEK

NOVI DIZAJN FAKULTETA

DINAMIKA PROSTORA I FORME – Aleksandar Brzaković

Ako je komunikacija, kao osnovno sredstvo sporazumevanja, dinamičan proces kojim se sadržaj prenosi simbolima od jedne osobe do druge, onda se može reći da je funkcija dizajna da dovede komunikaciju na nivo čula, odnosno da probudi viziju. Estetika dodatno dobija na značaju usled objedinjavanja simbolike motiva kroz dizajn enterijera MEF Fakulteta. Na taj način dat je specifičan spoj estetike sa jedne strane i religije, simbolike kruga/beskonačnosti/boja sa druge strane.

mef-1
mef-2Tri boje dominiraju kao sastavni deo kompletnog enterijera. Plava i purpurna nijansa simbolizuju boju Isusovog plašta sa ikona. Plavoj boji pripada i geometrijski oblik kruga. Bela boja je prema Bibliji simbol božanstva i savršenstva. Specifično: na zastavama i grbovima predstavlja veru i čistoću. Takođe, bela boja, tradicionalno je povezana sa profesionalizmom i poslovnošću.

Krug – iako daje formu, ne ograničava. Nema početak, nema kraj, nema uglove, ni stranice. Predstavlja centralnu fokusnu tačku iz koje sve polazi i u kojoj se sve završava. Krug je prikaz slike savršenog kosmičkog ritma. Raspored krugova u logotipu simbolizuje ćirilično slovo F (Fakultet) dok broj od jedanaest krugova predstavlja sve elemente sunčevog sistema (Sunce, Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton i Mesec kao prirodni satelit planete Zemlje)

Pojedinačno, znak beskonačnosti se takođe nalazi kroz dekorativne elemente u okviru enterijera. Futuristički dizajn plafona upotpunjuje i muzička podloga, zvučna instalacija se prostire kroz celu dužinu hodnika, u MEF klubu kao i u toaletima.

mef-3Simbolika logotipa dobila je svoje mesto i kroz smenu malih i velikih kružnih oblika led panela na plafonu kroz celu dužinu hodnika na oba nivoa zgrade Fakulteta. Konstrukcija plafona je uz purpurnu boju objedinila i formirala stilizovan znak beskonačnosti kroz autentičnu repeticiju oblika.
mef-4
Specifičnost čulnog brendiranja ogleda se u objedinjavanju motiva koji postaju misaona veza sa brendom. Snaga predočene simbolike omogućava konekciju sa tradicionalnim vrednostima kroz modernistički dizajn – dizajn fakulteta za 21. vek.
mef-6mef-7
Zgrada MEF Fakulteta nalazi se na adresi Jevrejska 24/1 na Dorćolu. Objekat je na dva nivoa: prvi sprat sa hodnikom dužine 60m, sadrži prijemni pult, administrativni deo uprave Fakulteta, profesorski kabinet, IT kabinet, Slušaonicu, Biblioteku, Studentski parlament, Inovaciono-kreativni centar, Razvojni centar, kao i MEF klub. Drugi sprat sadrži amfiteatar i četiri slušaonice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here