Metalika, Moskva i milion Rusa

Na jednodnevnom rok festivalu u Moskvi, 1991. godine, učestvovale se čuvene grupe AC/DC i Metalika. Izveštaji o broju posetilaca variraju, ali se danas smatra da je bilo oko 1 500 000 ljudi.

Festival pod imenom Monsters of Rock nakon dugog iščekivanja stigao je i u Moskvu te 1991. godine. Samo nekoliko godina ranije, albumi grupe AC/DC bili su zabranjeni u Sovjetskom Savezu. Nova, znatno liberalnija politika Mihaila Gorbačova konačno je otvorila zemlju za umetnike sa Zapada.

Zbog velikog broja posetilaca, koncert je održan na aerodromu Tušino u Moskvi. Tadašnji mediji izveštavali su da je na koncertu bili oko 150 000 ljudi. Ovi navodi i dalje izazivaju rasprave među fanovima benda, s obzirom da snimci koncerta ukazuju da je bilo prisutno mnogo više posetilaca.

Festival je obezbeđivao veliki broj policajaca i vojnika, a tokom koncerta, razularenu masu konstantno je nadletao veći broj helikoptera. O tome koliko je ovaj nastup Metalike bio iščekivan, govori i činjenica da je jedan broj vojnika napustio svoje položaje i prepustio se zvucima hevi metala zajedno sa ostatkom posetilaca.

Iako je AC/DC prvi nastupao, Metalika je ipak ostavila snažniji utisak. Grupa je nastup otvorila pesmom „Enter Sandman“, a svirali su nešto manje od devedeset minuta.

Interesantno je da ovo nije bio koncert sa najvećom posetom u Moskvi, s obzirom da je na svečanosti povodom 850 godina od nastanka ruske prestonice bilo prisutno gotovo neverovatnih 3 500 000 ljudi! Tada je nastupao Žan Mišel Žar, a ovaj koncert ostao je upamćen i kao nastup sa najvećim brojem posetilaca, ne samo u Rusiji, već i u celom svetu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here