Saznajte kako su se kreirali postulati jugoslovenske države, na izložbi Dizajn za novi svet

Izložba: Dizajn za novi svet
Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6
Subota, 09. april, 11:30h

Portal Mladi organizuje grupnu posetu izložbi Dizajn za novi svet. Grupna poseta je organizovana za grupu do 20 studenata, sa popustom za studente ulaz košta 100 din uz obavezan indeks.

vizuelno rešenje: tamara kabanica
vizuelno rešenje: tamara kabanica

PRATITE NAS: Svake nedelje vas vodimo na nekoliko mesta – bioskopi, pozorišta, muzeji…

Saznajte prvi informacije koje se tiču nas mladih! Šta je to novo u gradu…

Izložba prati ulogu grafičkog dizajna u kreiranju i širenju glavnih obeležja i postulata jugoslovenske države, fokusirajući se na najvažnije motive utkane u brend nove države, kroz osam izložbenih celina: državni simboli, kult Josipa Broza Tita, revolucija i NOB, kult radnika, u službi naroda, industrijalizacija, modernizacija, blagostanje. Odabirom grafičkog materijala dokumentovan je razvoj ključnih službenih i neslužbenih državnih simbola: od zastave trobojke i grba, preko zvezde, srpa i čekića do kulta Titove ličnosti i nezaobilazne crvene boje, ali i odnosa dizajnera i tadašnjeg društva naspram onoga što oni zastupaju i predstavljaju. Stvaranje nove države pretpostavljalo je stvaranje novih vrednosti, ispričanih kroz nove ideološke paradigme subliminirane u svima razumljivim simbolima.

Nakon mračnog iskustva Drugog svetskog rata, dizajneri i arhitekte, redom revolucionari i antifašisti, učestvovali su u kreiranju novog društva sa dubokim uverenjem da će svojim profesionalnim delovanjem doprineti promeni sveta nabolje.

Na izložbi je izloženo preko 200 plakata, 250 publikacija, 100 poštanskih maraka, 300 zaštitnih znakova radnih organizacija iz fonda Muzeja primenjene umetnosti i privatnih kolekcija…

Sa ovom ulaznicom, studentima je omogućeno da, nakon stručnog vođenja kroz izložbu Dizajn za novi svet, obiđu i izložbu Ko je soko – taj je Jugosloven i/ili kompletan muzejski kompleks. Nakon toga, ulaznica omogućava i prisustvo predavanju Boruta Vilda, našeg poznatog dizajnera, sa početkom u 13h.

Vidimo se u MiJu!

PRIJAVLJIVANJE ZA IZLOŽBU OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here