Mikser House – obeležje Savamale seli se na Dorćol

Mikser House, kulturna institucija koja spaja više raznovrsnih aktivnosti na jednom multifunkcionalnom prostoru, smeštenom na mestu starog gradskog magacina u Savamali, seli se na donji Dorćol.

Mikser House

Kao stecište brojnih kulturnih događaja, edukativnih i komercijalnih dešavanja, Mikser House poseduje širok spektar aktivnosti – izložbi, predavanja, koncerata, tribina, radionica i festivala i po tome čini glavno obeležje ovog dela Beograda. Njegov sastavni deo je i Prodavnica Balkanskog Dizajna koja na jednom mestu okuplja selekciju najboljih domaćih i regionalnih dizajnera i njihovih rukotvorina. Međutim, kulturni centar MIkser House, koji se nalazi u Karađorđevoj 46, zatvara se 1. maja ove godine i pokreće inicijativu za premeštanje na donji Dorćol.

Nemogućnost dobijanja dugoročnog, stabilnog ugovora sa privatnom kompanijom, vlasnikom zgrade, kontinuirano povećanje mesečne zakupnine prostora čini model poslovanja MIkser House-a neodrživim, što je i dovelo do ove odluke.

Uskraćena za donaciju grada i države, radeći u teškim finansijskim uslovima, ova kulturna institucija uspela je da se razvije i širi raznovrsni inspirativni sadržaj kao i da promoviše svojevrstan model društvenog i kreativnog preduzetništva.

PODSETIMO: Uticaj koji je Mikser House imao na urbanu revitalizaciju Savamale prepoznao se i na globalnom nivou, što pokazuju brojne reportaže svetskih medija, od kojih ga mnogi svrstavaju u najinspirativnije prostore. Mesto na kojem se održalo više od 1500 koncerata, festivala, pozorišnih predstava, izložbi, tribina, sajmova…

Mikser House i čitav koncept koji se stvorio oko ovog projekta, tokom pet godina rada uspeo je da mapira Beograd, tako da ponovo bude prepoznatljiv po svom modernom kulturnom duhu. Da li će mladi morati ponovo da strepe od gašenja još jedne ideje koja je iznedrila mesta na kojima se okupljaju i uživaju? Nadamo se da nije tako.

„Mikser House festival“ koji će se održati od 25. do 28. maja ove godine biće takođe preseljen, ovoga puta u industrijski kompleks „IMK – Industrija metalnih konstrukcija“. Cilj organizacionog tima i svih koji rade u ovoj ustanovi je da nastave da šire energiju Mikser House-a i da prostor IMK-a transformišu u centar kulturnog i urbanog razvoja donjeg Dorćola, po uzoru na onaj koji su pre pet godina započeli u kvartu Savamala.

Takođe, najavljeno je otvaranje Mikser House-a u Sarajevu, u avgustu 2017. godine, te ne sumnjamo da će tim pretvoriti svoje vizije i planove u delo, kada je u pitanju širenje sadržaja na koji je beogradska publika već navikla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here