Najavljeno ukidanje dodatnih troškova studiranja na fakultetima!

Studenti na Univerzitetu u Novom Sadu organizovali su do sada više protesta zahtevajući od rukovodstva Univerziteta da ukine dodatne naplate redovnih usluga tokom studiranja na svim fakultetima i visokim školama.

ukidanje dodatnih troškova

Rektor Novosadskog univerziteta Dušan Nikolić izjavio je danas da će na fakultetima u okviru tog univerziteta uskoro biti ukinuti dodatni troškovi studiranja, zbog kojih su se studenti bunili u više navrata.

Nikolić je za „O radio“ rekao da je u planu da tokom ove godine iz pokrajinskog budžeta bude obezbeđen novac za „pokrivanje troškova akademske zajednice“, za šta su do sada preusmeravani prihodi od plaćanja za prijavljivanje ispita ili overe semestra studenata.
 
Prema njegovim rečima, rešenje tog problema očekuje se u „najskorijem mogućem roku„.
Savet Univerziteta prošle godine je odlučio da u redovne usluge spadaju i najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno-stručnih službi, iako su one regulisane školarinom i fakulteti ih ne smeju dodatno naplaćivati. Nedavno je i Državna revizorska institucija napomenula u izveštaju da je tokom prethodnih godina zabeležila „netransparentno trošenje novca dobijenog od studenata“.
Analizom svrsishodnosti poslovanja, kako se navodi u Izveštaju DRI, utvrđeno je da struktura školarina nije transparentna, pa nije jasno šta je sve njima obuhvaćeno. „Posledica takvog poslovanja je višestruko plaćanje iste usluge„, dodaje se u tom dokumentu.
Autor: Beta, 021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here