Milanski kvartet saksofona i saksofonista Gordan Tudor otvaraju „Belgrade SAXperience“

Šesti međunarodni festival saksofona u Srbiji „Belgrade SAXperience“ (2-5. oktobar) biće svečano otvoren koncertom WORLD PREMIERES u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, u sredu 2. oktobra u 19 časova.

Ovaj koncert okupiće velike međunarodne muzičke zvezde, saksofonistu Gordana Tudora i Milanski kvartet saksofona, a publika će imati priliku premijerno da čuje kompoziciju Aleksandra Sedlara, naručenu i komponovanu za festival, kao i novu kompoziciju Ante Grginai Rija Node specijalno pisanu za Gordana Tudora.

Gordan Tudor je jedan od vodećih muzičara svoje generacije, aktivan kao solista, kompozitor i pedagog. Višestruki je pobednik državnih i međunarodnih takmičenja saksofonista i kompozitora, kao i dobitnik najviših umetničkih i diskografskih nagrada. Nastupao je po čitavoj Evropi i Severnoj Americi u različitim kamernim sastavima, a takođe i kao solista sa mnogim orkestrima. Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umetničkoj akademiji u Splitu.

Milanski kvartet saksofona je osnovan 2010. godine i u njegovom sastavu su četiri mlada muzičara iz Pijemonta, Veneta, Lombardije i Trentina. Zahvaljujući studijama kod renomiranih profesora u Francuskoj, Austriji i Italiji, razvili su virtuoznost i muzikalnost koja je veoma cenjena i 100% italijanska.

U toku festivala smenjivaće se vrhunski zvuci saksofona domaćih i stranih muzičara. Festival se nastavlja nastupom ansambla Sax Nouveau pod umetničkim vođstvom Jorgosa Ligeridisa (četvrtak, 3. oktobar u 20h u sali Muzičke škole Stanković) i Prometheus dua (4. oktobar u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda).

Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije, nastupiće jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu, Klod Delangl sa pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl, a na repertoaru će se naći dela francuskih autora, kao i jedna premijera.

Osim vrhunskih koncerata i neospornog doprinosa muzičkoj sceni naše zemlje kroz razvoj kompozicija za saksofon, publika će u toku festivala imati priliku da prisustvuje i majstorskim kursevima učesnika festivala, dnevnim koncertima na različitim lokacijama u centru Beograda, kao i večernjim SAXperience Nights džem sešnima u hotelu Radisson Collection Old Mill.

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste imaće i publika širom Srbije i to od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu kada će nastupiti Prometheus duo koji čine Džozef Abad i Marko Stuparević.

Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Francuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Više na https://belgradesaxperience.com/

 PROGRAM

 Sreda, 2. oktobar u 19.00, Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu

WORLD PREMIERES

Gordan Tudor, saksofon

ITALIAN STYLE

Milanski kvartet saksofona

Četvrtak, 3. oktobar u 20.00, Sala Muzičke škole Stanković

GREEK BLUE

Sax Nouveau

Jorgos Ligeridis, umetnički vođa

 Petak, 4. oktobar u 20.00, Svečana sala Skupštine grada Beograda

NEW YORK – BELGRADE

Duo Prometeus

Džozef Abad, saksofon

Marko Stuparević, klavir

 Subota, 5. oktobar u 20.00, Sala Beogradske filharmonije

PARIS AND THE CONTEMPORARY SAXOPHONE

Klod Delangl, saksofon

Odil Katlen-Delangl, klavir

 

KONCERTI NA OTVORENOM
Banda saksofonista / Sax Nouveau

Sreda, 2. oktobar u 14.00, Plato ispred Kulturnog centra Beograda
Četvrtak, 3. oktobar u 14.00, Trg Nikole Pašića
Petak, 4. oktobar u 14.00, Cvetni trg
Subota, 5. oktobar u 14.00, Knez Mihailova 26

SAXPERIENCE NIGHTS

Radisson Collection Old Mill

Sreda, 2. oktobar u 22.00 –Tenor Madness

Jam session host: Maksim Kočetov

Četvrtak, 3. oktobar u 22.00 –Fast and Furious

Jam session host: Uglješa Novaković

Petak, 4. oktobar u 22.00 –Paris – Belgrade

Jam session host: Francois-Charles Rouyer

Subota, 5. oktobar u 22.00 –Fusion night

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here