Milanu Piljku uručena Nagrada za rad iz ekonomske istorije Balkana

 

Milanu Piljku uručena je Nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz ekonomske istorije Balkana na svečanosti koja je održana u Centru za liberalno-demokratske studije. Piljak je nagradu dobio za rad pod nazivom „Privredna elita u Jugoslaviji i Bugarskoj 1958–1965: uporedna analiza“.

Boško Mijatović je predstavio nagrađeni rad, ističući njegovu zrelost i zaokruženost, izraženu sposobnost jednog istoričara da piše o vrlo složenim ekonomskim pitanjima, kao i o procesu nastanka elita.

Branko Milanović je podsetio na malu istoriju Nagrade za najbolji rad iz ekonomske istorije Balkana i uručio Milanu Piljku nagradu. Nagrada se sastoji iz povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra.

Milan Piljak je potom predstavio osnovne teze svog rada, a potom u dužem razgovoru odgovarao na pitanja prisutnih.

Milan G. Piljak rođen je 1983. godine. Osnovne studije završio je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirao. Nagrađeni rad predstavlja doktorsku disertaciju Milana G. Piljka za koju je autor obavio istraživanja u arhivima u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Sofiji. Piljak živi u Beogradu i radi u Institut za noviju istoriju Srbije.

Objavljivanje nagrađenog rada u obliku knjige zavisiće od eventualne revizije koja zadovoljava standardne uslove edicije Summa Izdavačke kuće Arhipelag.

Žiri je radio u sastavu: Mihail Arandarenko (profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), Gojko Božović (glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag), Boško Mijatović (predsednik Centra za liberalno-demokratske studije u Beogradu) i Branko Milanović (profesor na Postdiplomskom centru City Univerziteta u Njujorku).
Godišnju nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana osnovali su Centar za liberalno-demokratske studije i Izdavačka kuća Arhipelag u avgustu 2013. godine. Nagrada je zamišljena kao podsticaj novoj generaciji istraživača u oblasti ekonomske istorije Balkana, počev od antičkog doba zaključno sa krajem XX veka.

Prethodni dobitnici Nagrade za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana bili su Jelena Rafailović iz Beograda (2014), Aleksandar Rakonjac iz Beograda (2015), Milan Balaban iz Olomuca u Češkoj Republici (2016) i Luka Mrkobrada iz Beograda (2017).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here