Učenici iz Kruševca najbolji u regionu u kodiranju

 

Pobednici regionalnog takmičenja u kodirnju putem džepnog računara Microbita, koji se koristi u nastavi u svim školama u Velikoj Britaniji, su učenici OŠ Dragomir Marković iz Kruševca – Strahinja Tadić (VII razred) i Dušan Stefanović (VI razred), koje je predvodila profesorka Ivana Vučinić.

Oni su, koristeći džepni računar Microbit, od svih učeničkih timova u regionu, najbolje rešili dva zadatka – programirali zvučni i svetlosni sigurnosni alarm i napravili muzički instrument pomoću kojeg mogu da odsviraju pesmicu “Na kraj sela žuta kuća.”

Ocenjivano je kritičko razmišljanje i rešavanje problema, timski rad i veština kodiranja/programiranja, a prilikom ocenjivanja uzimali su se u obzir radovi sa kojima su se učenici kvalifikovali za regionalno takmičenje i pobedili na nacionalnim takmičenjima, izjavio je Armen Čekić, menadžer projekta British Councila “ Škole za 21. vek”.

Drugo mesto osvojili su učenici OŠ “Osma Myderizi” iz Tirane, a treće mesto je osvojila OŠ “Vuk Karadžić” iz Berana.

Kao deo projekta “Škole za 21. Vek” Brirish Council je donirao Microbit uređaje u 60 škola u regionu, od kojih  je 10 iz Srbije.  U pripremi je uvođenje ovog džepnog računara u još 90 osnovnih škola regiona, a dugogodišnja misija British Councila da džepni računar uključi u sve škole Zapadnog Balkana, rekla je Kler Sirs iz Britanskog saveta

Velika Britanija je samo pre nekoliko godina detektovala lošu digitalnu pismenost većine stanovništva i 2016. godine u nastavu svih osnovnih škola uvela džepni računar Microbit koji se koristiti za mnoge predmete u školama što pomaže nastavnicima da pristupe deci na savremen način i da se što više angažuju. Za dve godine upotrebe Microbita u školama postignitu su odlični rezultati kad je reč o digitalnoj pismenosti”, dodala je Sirs.

Microsoft (Nasdaq „MSFT“ @microsoft) omogućava digitalnu transformaciju u doba inteligentnog oblaka i granica inteligentnih tehnologija. Misija kompanije je da osnaži svaku osobu i svaku organizaciju na planeti da postignu više.

British Council je međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Velike Britanije. Gradimo poverenje i razumevanje između stanovnika Velike Britanije i drugih zemalja sveta. Ovo radimo kroz pozitivan doprinos Velikoj Britaniji i zemljama u kojima radimo – menjamo živote tako što stvaramo mogućnosti, povezujemo ljude i podstičemo poverenje. Svoje aktivnosti u oblastima umetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i civilnog društva sprovodimo u preko sto zemalja. Svake godine kroz svoje projekte dolazimo u direktan kontakt sa preko 20 miliona ljudi, a kroz digitalne i masovne medije sa više od 500 miliona. Osnovani smo 1934. godine kao britanska neprofitna organizacija osnovana kraljevskom poveljom, ali smo i organizacija britanske vlade. Beograd je jedan od prvih osam gradova u inostranstvu u kome je British Council otvorio svoju kancelariju 1940. godine. Svake godine sarađujemo sa hiljadama učenika, nastavnika, donosioca odluka, istraživača, zaposlenih u kreativnim industrijama i preduzetnika u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here