Tri okrugla stola o digitalizaciji

 

U okviru 16. Međunarodnog simpozijuma SymOrg -a u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka, danas su održana tri okrugla stola o digitalizaciji. Učesnici okruglih stolova bili su i ministar Branko Ružić i prof. dr Ivanka Popović, prorektor Univerzitet u Beogradu.
Prvim ogruglim stolom na temu Current state and future prospects of Serbian digitalization moderirao je Branislav Vujović, New Frontier Group, Austria, a u ulozi panelista bili su Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu; Milan Simić, izvršni direktor za IT i ICT servise u kompaniji Telekom Srbija; doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu i Nenad Paunović, direktor tima za IT i preduzetništvo iz kabineta Predsednika Vlade.Na okruglom stolu se razgovaralo o važnim pitanjima u digitalnoj ekonomiji i promenama koje ona donosi klijentima, kompanijama, administraciji, a i društvu u celini. Fokus je bio na vrednosti koje donosi digitalna ekonomija, kako ih prepoznati i definisati.
„Digitalizacija je prioritet ove Vlade. Potrebni su novi registri da bi se uvela digitalizacija, kako bi građani i korisnici bili u centru pažnje, a Država pravi servis građana“ – rekao je ministar Ružić.Drugi okrugli sto na temu When E-procurement does (not) mean better procurement vodio je Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke u Vladi Republike Srbije.


Budući da su učesnici okruglog stola bili iz regiona zanimljivo je bilo čuti kako se rešavaju problemi u praksi vezani za digitalizaciju u oblasti javnih nabavki.
Treći okrugli sto je okupio diplomirane studente Fakulteta organizacionih nauka koji se nalaze na visokim pozicijama u vodećim kompanijama u Srbiji. Prof. dr Mladen Čudanov otvorio je temu Redefining knowledge and skills in the digital environment.
Predstavnici akademske zajednice su ukazali i da mnogi programi na Univerzitetu žele da sačuvaju ekskluzivnost i da smo netolerantni prema multidisciplinarnim programima. To je razlog zbog kojeg je potrebno redefinisati programe. Sa druge strane predstavnici kompanija govorili su o znanju i veštinama koje očekuju, a retko dobijaju od diplomaca informacionih tehnologija i menadžmenta. Složili su se da je praktično znanje stečeno tokom studija veoma važno za razvoj pojedinaca i njihovog budućeg napredovanja u karijeri.
„Nemamo vremena za spavanje i dalje smo veoma tradicionalni. Za brži razvoj potrebna su i veća ulaganja države“ – izjavila je prof. dr Ivanka Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here