Misterije sveta koje čekaju da budu otkrivene

Kada bi sve misterije sveta, skupili na jednom mestu, shvatili bismo da ih ima zaista mnogo. Za neke od njih godinama su tražena logična objašnjenja međutim, i dan danas neke od njih nisu otkrivene.

Nauka, tehnologija, istorija pa i sam život puni su neobjašnjivih pojava za koje nemamo odgovore. Nerešive misterije sveta bile su inspiracija za mnoge filmove i knjige. Da li je sve oko nas ustvari jedna velika misterija? Mi ćemo vam još jednom predstaviti neke od njih, pa procenite sami.

Mozaik od linija u Kini

U pustinji Gansu Sheng, tačno na koordinatama 40°27’28.56″, 93°23’34.42″, nalazi se tajanstveni mozaik koji je uklesan na tlu. Niko zaista ne zna kako su se ove linije pojavile ovde.

Neki tvrde da su tu od 2004. godine, međutim istina je da je ova mreža linija sa ukupnom širinom preko tri hiljade metara kvadratnih i dalje velika misterija za stanovnike Kine. Jedno vreme se smatralo da je to jedna vrsta eksperimenta, kao i da je mozaik nastao tragom mašina za kopanje.

Izvor: Pixabay

Kamen lutka

Kada je 1889. godine za vreme bušenja zemlje otkrivena kamena lutka u gradu Napmi, na dubini od oko 20 metara, nije postojalo pravo objašnjenje za njeno poreklo.

Ova mala lutka od kvarca i gline je i pored toga što datira od ranije, veoma dobro očuvana. Na njoj se pored glave sa očima i tela bez jednog dela noge, nalaze i geometrijski naslikani oblici koji verovatno predstavljaju nakit i odeću. Procenjuje se da je starosti oko dva miliona godina i predstavlja ženu.

Ono što zapravo jeste zagonetka ove lutke jeste to da je mogla biti napravljenja samo od strane nekog visoko obrazovanog umetnika, što se teško može shvatiti obzirom na njenu starost.

Šraf star trista miliona godina

Grupa istraživača iz Rusije koji su učestvovali u ekspediciji, pokušavajući da otkriju delove nebeskog tela, ustvari su naišli na nešto sasvim neočekivano. Naime, naišli su na vijuk star čak trista miliona godina. Bio je ugrađen u stenu, bio je veličine oko jedan centimetar i definitivno jedno veliko iznenađenje. Svi su bili zbunjeni jer je u to vreme na koje je procenjena starost srafa, tek počelo razvijanje prvih kopnenih životinja. Ko je ostavio ovaj sraf na tom istom mestu? Pitanje je koje se i danas postavlja.

Gigantski ljudski fosil

Za vreme vađenja rude u jednom gradu Irske, pronađen je fosilizovani gigant visine preko dvanaest metara i sa šest prstiju na jednom stopalu. Težio je oko dve tone, a mnogi su ga smatrali “ božijim čovekom “ jer su tako visoki ljudi postojali samo u biblijskim spisima.

Od samog pronalaska vodile su se mnoge polemike o autentičnosti ovog fosila, čak se i tvrdilo da je prevara. Ipak nikada nisu utvrđene prave činjenice, pa je ovaj gigant još uvek jedna od velikih misterija .

Prvi kameni kalendar

Egipat je poznat po mnogim misterijima, a jedna od njih je i kamenje koje je astronomski poravnato. Nabta ili kameni krug koji je nastao mnogo pre Stounhedža, u bronzanom dobu Mesopotamije čini kamenje visine tri metara koje je poređano u krug. Prema arheolozima ono predstavlja najstariji kalendar jer je poređan prema lunarnim fazama meseca. Pretpostavlja se da su kalendar koristili lovci kako bi mogli da predvide vreme.

Piramide Atlantika

Primer podvodne arheologije kojeg su pronašli američki naučnici u središnjem delu Atlanskog okeana i dalje se istražuje. Ove čudne podvodne piramidalne strukture su savršeno očuvane i pod vodom se nalaze oko 20.000 godina! Naučnici smatraju da su piramide izgrađene od strane različitih civilizacija. Veoma su impresivne i čak veće od Keopsove piramide u Egiptu. Zbog toga ih povezuju sa čuvenom Atlantidom.

Loladof tanjir ( disk )

Ovaj primerak star je 12.000 godina i pronađen je u Nepalu. Disk je ravan, od kamena i na njemu se nalaze iscrtane spirale galaksije sa ucrtanim likom čoveka poput vanzemaljca unutar njih.

Ove spirale su ucrtane u smeru kazaljke na satu i verovatno govore o „strancima“  odnosno o tome da oni potiču sa druge planete. Disk može i da simbolizuje večnost i energiju u nekim kulturama. O mistici i simbolici ovog diska napisana je i knjiga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here