PIMUN 2015: Mlada Beograđanka predsedava omladinskoj konferenciji u Parizu (Intervju)

Dvadesetogodišnja Beograđanka Hana Hudak trenutno je na poslednjoj godini Međunarodnih i evropskih studija na Sorboni. U slobodno vreme stažira pri našoj ambasadi u francuskoj prestonici, a aktivan je član i nekoliko studentskih organizacija. Od 28. do 31. maja ona će kao generalna sekretarka predsedavati međunarodnoj omladinskoj konferenciji PIMUN-u (Pariskom internacionalnom Modelu Ujedinjenih Nacija), pa smo tim povodom razgovarali sa njom.


Šta je PIMUN?

PIMUN je pariska verzija Modela Ujedinjenih Nacija, ujedno i najveća i najprestižnija simulacija UN-a. Za PIMUN sam saznala 2013. godine, preko Fejsbuka, pa sam se pridružila ekipi kao volonter. To je konferencija na kojoj mladi vežbaju i razvijaju diplomatske i govorne veštine. Princip nalaže da vam se dodeljuje određena zemlja koja nije vaša i čije interese branite. Na taj način širite svoje vidike.

Kako se postaje delegat PIMUN-a i koje su kvalifikacije potrebne za to?

Potrebne su tri stvari da biste postali delegat: želja da čujete i naučite nešto novo, otvorenost prema drugačijim ljudima i hrabrost da krenete u avanturu. Za učešće nije potrebno nikakvo iskustvo, pa su svi dobrodošli. Delegat možete biti pojedinac ili član tima. Učesnici moraju biti punoletni, a pri selekciji se mora pokazati i ozbiljnost. Kandidati podnose CV i motivaciono pismo.

 Koliko će biti učesnika ove godine?

Očekuje se 800 delegata iz više od 50 zemalja. Najviše je učesnika iz Evrope, ali ima ih i iz Amerike, Australije i Azije. Delegacija uglavnom ne prelazi broj od 50 članova. Iako nema mnogo učesnika iz naše zemlje, zanimljivo je da učestvuje dosta mladih sa srpskim poreklom koji žive u Francuskoj.

U čemu je značaj tvog učešća na ovoj konferenciji? 

Trudim se da kroz sve što radim budem efikasna i profesionalna i tako šaljem pozitivnu sliku o svojoj zemlji. Promocija Srbije je moja ideja, zato je i zvanični prevoznik PIMUN-a naša nacionalna avio-kompanija Air Serbia. Jedan od mojih ciljva je i organizovanje konferencije za štampu u razidenciji srpskog ambasadora u Parizu.

Kako će izgledati ovogodišnji PIMUN?

PIMUN 2015. je četvrto izdanje pariske simulacije. Ove godine smo odlučili da među teme uvrstimo i aktuelna i raznovrsna pitanja, od polne ravnopravnosti, preko klimatskih promena i održivog razvoja, do pokreta nezavisnosti. PIMUN predstavlja idealnu priliku za upoznavanje drugačijih ljudi, sticanje iskustva i znanja, divnih prijateljstava, novih kontakata. To je neverovatno inspirativna atmosfera koju treba doživeti.

Tvoja poruka mladima u Srbiji?

Prednost omladine u Srbiji je to što je snalažljivija i spremnija da se izbori sa životnim preprekama, za razliku od mladih na Zapadu. Znatiželja i upornost su dve neophodne vrline kojima treba biti naoružan u životu, a jedine realne granice su one koje postavljamo sami sebi.

Autorka: Kristina Krsmanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here