Youth Time – Mladi intelektualci iz čitavog sveta u srcu Toskane, u Sijeni

The Youth Time International Movement je neprofitabilna, nekomercijalna, nevladina i nepoliticka organizacija, koja ima za cilj da pomogne mladima, predstavi i učini dostupnim različita iskustva i pronađe zajednički put u razvoju mladih ljudi iz raznih zemalja. Jedna od aktivnosti ove organizacije je Youth Time Summer School, projekat koji je ove godine organizovan u Italiji, tačnije u srcu Toskane, gradu Sijeni, u periodu od 20. do 24.juna.

Zahvaljujući YTIM organizaciji Sijena je bila sastajalište mladih intelektualaca koji su aktivnim interkulturalnim dijalozima učestvovali na raznim kursevim emanentnih predavača. Tema ovogodišnje letnje škole bila je Život.Posao.Balans (Work.Life.Balance Test/Tase your life). Profesionalci i predavači iz različitih zemalja trudili su se da na jedan drugačiji nacin od “čisto formalnog”, predstave učesnicima svoja iskustva i uspehe, a samim tim i da ih nauče umetnošću uspešnog bavljenja poslom koji je izbalansiran sa zadovoljnim privatnim zivotom. Uspeh zapravo i jeste dobro izvagana mera mnogo stvari koje čine život.

Umetnost predstavljanja, veština govorništva i javnog izlaganja, tema intervjua i novinarskih sposobnosti, samo su neke od obrađenih tema koje su konstantno bile praćene praktičnim radom, odnosno individualnim ili grupnim vežbama. Timski rad je bio zanimljiv utoliko što je zajedničkom temom spajao ljude iz različitih kulturnih sredina, samim tim drugačiji načini razmišljanja su se često razilazili a time svaki put otvarali produktivne i kreativne diskusije.

Pored kurseva, ova letnja škola bila je obojena divnim druženjem i upoznavanjem neobično bogate prošlosti Sijene, koja je zapravo zaslužna za to što je ovaj grad pod zaštitom UNESCO-a kao kulturno dobro čovečanstva. Učesnici su imali priliku da obiđu ovo mesto i upoznaju se sa glavnim trgom Piazza del Campo, poznatom po svojoj lepoti i originalnoj formi, koji je ujedno i jedan od najvećih srednjevekovnih trgova u Evropi, zatim trgom Salimbeni na kome se nalazi palata Salimbeni koja je bila srednjevekovno sedište jedne od najstarijih banaka, potom Sijenskom katedralom čija je gradnja otpočeta u XII veku, a zavrsena u XIII i ostala neponovljivi spomenik romaničke arhitekture, kao i još mnoge druge lepote ovoga mesta.

Organizatori Youth Time-a su i pored intenzivnih kurseva uspeli da usklade predavanja i slobodne aktivnosti na taj način da su učesnici zaista napustili Sijenu zadovoljni što se profesionalne strane tiče, ali su takođe s druge strane mogli sebi i da prijušte uživanja u toskanskim lepotama, obilascima, degustacijama. Bilo je divno gledati ljude koji šetaju neobično uskim ulicama, sede u malim romantičnim restoranima i uživaju u najbojim toskanskim vinima i čuvenim pastama ili čekaju u ogromnim redovima gelato ili granite, poznate italijanske letnje poslastice.

Ceremonija zatvaranja letnje škole upriličena je u predivnoj sali rektorata Univerziteta u Sijeni (Università degli Studi di Siena) jednom od najstarijih i među prvim javnim Univerzitetima u Italiji. Osnovan je 1240. godine i prvobitno nazvan (Studium Senese). Danas je ovaj Univerzitet dom preko 15.000 studenata koji čine jednu trećinu ukupnog stanovništa malene Sijene. Ceremonija zatvaranja nastavljena je u jednom od tipičnih italijanskih restorana (Ristorante La Taverna Di San Giuseppe) na otvorenom uz muziku, animatore i mnogo dobre energije.

Uz priču o Youth Time organizaciji i srcu Toskane, ostaje mi samo da dodam krilaticu Dzim Ron-a:

“Formalno obrazovanje će vam omogućiti normalan zivot. Samostalno obrazovanje će vam doneti bogatstvo.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here