MLADI U REPU (2): Stupi – „Gledam“

 

Rep je jedan od omiljenih muzičkih pravaca još od njegovog nastanka davne 1970. godine.  Pored same muzike, za sobom vuče i određen način življenja, jednu posebnu kulturu koja u sebi ima sjedinjene različte elemente tehnologije, umetnosti i urbanog načina života.

Rep muzika otvoreno govori o socijalnim i političkim tabuima. Ne preza da otvoreno iskaže sve ono „zabranjeno“. Nekada je užasno surova, ali joj se nikako ne sme osporiti beskrajni šarm. Verovatno je to i jedan od razloga što ima ogroman broj poklonika među mlađom publikom. 

I dok u ovom trenutku neka pesma dobija pažnju slušalaca, mi vam predstavljamo mlade ljude koji stoje iza tih pesama.

Kroz seriju tekstova o mladim reperima, imate priliku da se upoznate sa Volkom, Stupijem, Ukovom i sa DownTown CREW-om, mladim nadama domaćeg repa, koji se trude da daju svoj veliki doprinos ovoj kulturi.

 

Luka Stupar Stupi rođen je u Beogradu pre 20 godina. Danas on je student Visoke škole strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije. U slobodno vreme bavi se repom i nada se da će mu to jednog dana biti osnovno zanimanje.

Repom sam počeo da se bavim krajem 2011. godine. Bio sam sa drugarima kod Ajzija (reper) i sa njim sam počeo da razgovaram o svemu, pomalo i na njegov nagovor, ja sam napisao prvu pesmu i tako je sve počelo.

 

Kako nastaju tvoje pesme?

– Sve moje pesme su nastale spontano. Dobijem napad inspiracije i zapišem neke rime na papir ili u telefon i onda samo teče iz mene. Nakon toga menjam ako nešto treba da se menja i to je manje-više to. Zanimljivo je da mi inspiracija naiđe u čudnim trenucima i na čudnim mestima. Na primer, često dobijem inspiraciju kasno noću, kada jedva gledam na oči, ili kada se tuširam, što je smešno. Isto tako mi inspiracija dodje i kada čujem neku matricu, jednostavno kako osetim matricu, takav ću tekst pisati preko nje. Zvučaće čudno, ali sam pesme pisao u redu u pošti, ili dok sam gledao serije.

O čemu govore tvoje pesme?

– Najčešće se bave mojim problemima, osećanjima i razmišljanjima. Na projektu koji sam izbacio prošle godine dominiraju neka moja sećanja na događaje i ljude iz moje prošlosti, zato taj projekat nosi ime „Sećanja“. Mada, od najbližih sam dobio kritike da treba da pišem i neke malo svetlije pesme, pa se u poslednje vreme fokusiram na to.

Snimanje pesama je najjednostavniji deo. Sve što treba ja da uradim jeste da uvežbam tekst i flow. Mix i master radi moj producent, što me oslobađa tog dela posla, te mu se ovom prilikom zahvaljujem za tokaže Stupi o snimanju pesama.

Da li postoji saradnja sa drugim reperima?

– Naravno, sarađujem samo sa svojim ljudima koje poznajem i poštujem kao umetnike, ali i kao drugare. Na mom EP-ju „Sećanja“ mogu se naći pesme sa raznim reperima, ali i bitmejkerima. Sve su to moji drugovi.

Da li si imao uzore?

– Naravno, na moj rad su najviše uticali reperi koje najviše slušam i za koje slobodno mogu da kažem da su mi to omiljeni reperi. U pitanju su Ajzea (sada Ajzi), Day Who i Rolex. U prve dve pesme, koje niko nije čuo, vidi se da je prisutan uticaj njihove muzike na mene i pesme su mi zvučale slično njihovom stilu, naročito Ajzijevom, ali sam vremenom počeo da gradim neki svoj stil i neku svoju priču.

Da li ti svojim pesmama želiš da preneseš poruku mladima i eventualno ti postaneš uzor nekim novim klincima?

 – Na ovo pitanje bi 99% repera reklo da njihove pesme imaju poruku da sklone mlade sa ulice, a u tim istim pesmama veličaju neke poroke, dok u mojim pesmama dominira tema mojih osećanja, postupaka, nekih razmišljanja i grešaka koje sam pravio, pa ukoliko slušaoci malo razmisle o mojim pesmama nakon slušanja, mislim da mogu izvući neku pouku iz njih.

Šta je novo što možemo očekivati od tebe?

– Uveliko se sprema novi projekat sa jednim ozbiljnim bitmejkerom, ne znam kako će se projekat zvati,  ni kada će izaći, jer se sve radi polako i pažljivo. Pored toga treba i da izađu neki singlovi, ali sve je i dalje u fazi stvaranja.

 

Bavljenje repom me ispunjava i ostvarujem svoj san. Da nije bilo muzike ne bih upoznao dosta dobrih ljudi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here