POŽURI POLAKO: Vratimo mlade sportu

U zdravom telu – zdrav duh.  Šteta što je dosta sportskih aktivnosti poprilično skupo za srednjoškolce i studente, kao i za nezaposlene. Novi Sad može da se pohvali organizacijom posvećenoj mladima. Sportsko udruženje „Super aktivan“ uz pokroviteljstvo grada Novog Sada, organizuje veliki broj sportskih aktivnosti za mlade između 14 i 30 godina. Ovaj program postoji četiri godine, i mnogo mladih je iskoristilo ovu jedinstvenu priliku da povede računa o svom telu, zdravijem i aktivnijem životu. Odlučili smo da organizatore programa „Požuri polako“ (Daniela, Slađa i Dušan) upitamo ponešto o ovoj ideji, koja je iz hobija izrodila kvalitetan sportski program. Razgovarali smo sa Danielom Ignjatić, profesorom fizičkog faspitanja i koordinatorom ovog projekta.

Danas mladi mnogo više vremena provode za kompjuterima i mobilnim telefonima. Da li je ova činjenica bila inspiracija da pokrenete ovaj program ili je ipak bilo nešto drugo?

„Požuri polako“ je projekat pod pokroviteljstvom Uprave za sport i omladinu grada Novog Sada, nastao je na osnovu istraživanja potreba mladih u okviru Lokalnog Akcionog Plana namenjenog mladima. Mladi uzrasta od 14 do 30 godina su u vrlo nepovoljnom položaju i nemaju mnogo mogućnosti za redovnim vežbanjem i očuvanjem svog zdravlja iz više razloga: manjak novčanih sredstava, još uvek se školuju i zavise od roditelja, nezaposleni su, imaju malo slobodnog vremena, nisu dovoljno informisani, nemaju društvo za vežbanje, treba im motivacija… Aktivnosti programa „Požuri polako“ su pod nadzorom stručnjaka u sportu, a koordinatori svih aktivnosti su profesori fizičkog vaspitanja Daniela Ignjatić, Slađana Čelić i Dušan Stupar, dok je nosilac projekta je sportsko udruženje Super aktivan.

Koliko aktivnosti je dostupno putem vašeg programa?

Sportsko-rekreativne aktivnosti su pre svega besplatne za članove programa „Požuri Polako“, mlade uzrasta od 14 do 30 godina. Veoma su raznovrsne i smenjuju se tokom cele godine, dosad ih je bilo preko 80 i trudimo se da se odvijaju u svim delovima grada i okoline. Mladi se uključuju i u aktivnosti na sportskim manifestacijama i humanitarnim turnirima, negujemo sportski duh i fer-plej, aktivno se uključujemo u kampanje provere i prevencije zdravlja, jer iako je neko mlad, ne znači da ne treba da kontroliše svoje zdravlje. Akcenat stavljamo i na prevenciju zdravlja upravo motivisanjem sve većeg broja mladih da se pokrenu i počnu da vežbaju i što manje vremena provode pored računara i TV ekrana, a sve više u prirodi i na sportskim terenima.

 

Za koje aktivnosti možete reći da su uspešne, a da se nisu pokazale toliko zanimljivim?

Originalnost projekta „Požuri polako“ je u samoj mogućnosti da se oprobate i u nekim novim aktivnostima koje dosad niste upražnjavali, naučite neke nove sportske veštine, osetite i čari adrenalina, a i da saznate koje sve sportove možete trenirati u našem gradu. Mladi redovno dolaze na plivanje, stoni tenis i  kuglanje, a velika zainteresovanost vlada i prema ronjenju sa bocama, mačevanju, badmintonu, borilačkim sportovima i klizanju  tokom zimskih meseci. Leti smo na otvorenom prostoru i aktivnosti su u prirodi: jahanje, streličarstvo, golf, trčanje, biciklizam… S obzirom na to da imamo preko 7.000 članova i trudimo se da svima njima omogućimo da se oprobaju u veštinama koje dosad nisu nikad probali, teško je reći da li ima nezanimljivih aktivnosti.

Broj članova raste svake godine. Da li dobijate povratne informacije od svojih članova?

Današnja omladina se uglavnom informiše putem Fejsbuka te smo se i mi odlučili za ovaj atraktivni vid komunikacije. Mladi i sami postavljaju predloge za aktivnosti koje bismo mogli da uvedemo i na našim stranama postavljaju svoje fotografije i utiske. Možemo se pohvaliti da su nam i pesme pisali.

Kakvi su vam planovi za 2015. godinu?

I ove godine smo konkurisali za sredstva i podršku od grada i čekamo odluku komisije, planove još ne otkrivamo, pratite nas putem Fejsbuka… Požurite polako!

Da li se vaš program promoviše u srednjim školama i na fakultetima, tačnije ciljnoj grupi kojoj su aktivnosti namenjene, ili se promocija bazira isklučivo na Fejsbuk stranici?

Promocija projekta odvija se putem elektronskih medija, najviše na Fejsbuku, ali i putem plakata po srednjim školama i fakultetima. Organizovali smo i promocije u Studentskom gradu, a ostvarili smo i međunarodnu saradnju, uključili smo i sve studente sa razmene iz drugih zemalja sveta. Redovno se odazivamo kada nas mediji pozovu u emisije, ali najviše nam znači kada nas kontaktiraju naši članovi koji žele da pišu o projektu „Požuri polako“, i time svoje utiske na najbolji način prenesu i drugima.

Imate podršku Gradske uprave za sport i omladinu. Dobijali ste i priznanja za svoj rad?

Priznanja za svoj rad dobijamo od svojih članova koji kažu da ovakav interesantni projekat postoji samo u Novom Sadu. Nedavno smo se predstavili i na Sajmu sporta u Beogradu, pa biće vremena i za priznanja… Požurićemo polako… Mislim da je najveće priznanje kada dobijemo poruku: „Hvala što postojite“.

Sa koliko klubova u Novom Sadu sarađujete i kakvi su rezultati tih saradnji?

Ostvarili smo saradnju sa preko 30 klubova i sportskih udruženja. Otvorili su nam svoja vrata i dosta naših članova se odlučilo da se redovno bavi nekim sportom, imamo čak i takmičare među svojim redovima. Ne smemo da zaboravimo da napomenemo da su programu podršku dala i javna preduzeća, i ovim putem se i njima zahvaljujemo.

Ukratko, kako biste motivisali mlade da se pokrenu i okrenu sportu?

Sportom krećemo da se bavimo još kao bebe – počinjemo sa plivanjem u stomaku, pokrećemo sve mišiće da bi prohodali i na kraju trčimo, ali toga mnogi nisu ni svesni. Sport je usmerena fizička aktivnost koja pozitivno utiče na pravilan rast i razvoj i veoma je važno da se deca od malih nogu kroz igru sportski vaspitavaju, a kasnije kao mladi da nastave da vežbaju. Najveće blago je zdravlje, negujte ga na vreme. Mladi su dosta zapostavili sport i uopšte fizičku aktivnost. Kako rastu školske obaveze tako je sve manje vremena za treniranje. Školski sistem bi trebalo da  pruži veću podršku đacima i studentima sportistima. Moderni način života je omladinu postavio sve više ispred računara i telefona, a sve manje u sportske sale i na terene.

Sportisti su omiljene osobe u društvu, imaju poseban status, služe za primer, pa zašto to ne biste bili i Vi sami?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here