Najbolji svetski festivali koje morate posetiti

Portalmladi i Play travel vas još jednom vode na put oko sveta, ali ovog puta vam predstavljamo neke od najinteresantnijih i najluđih svetskih festivala. 

Žurka napolju. Mnogo ljudi, gužva… ali pozitivna energija. Ogromna količina hrane (i alkohola 🙂 ), znoja i prašine. Ali, to će biti jedno od onih putovanja sa kojih ne želite da s vratite u realnost. Ako vam se ovo osećanje deli sa desetak hiljada ljudi, posetite ove festivale:

KARNEVAL (Februar)

Karneval je velika žurka koja se organizuje tik pre početka hrišćanskog Velikog posta. Brazilski karneval je najpoznatiji po paradi, kostimima i muzici. Nađite jeftinu avio kartu za Brazil i imaćete šest nerealnih dana. Datum za 2016. godinu je 5. februar.

HOLI (Mart)

Holi je hinduistički praznik koji slave na dan punog meseca prve nedelje marta i njime veličaju dobru žetvu i plodnu zemlju, dolazak proleća i kraj zime. Šta više, prema legendi o bogu Krišni, na ovaj dan se slavi pobeda dobrog nad zlim. Ja ne mogu da smislim ništa bolje što bih slavila… Festival traje i do 16 dana, prepoznaćete ga po šarenosti. Ove godine je u petak 6. marta.

 SONGKRAN (sredina Aprila)

Niko nije bezbedan na proslavi tajlandske Nove godine! Tri dana cela zemlja vodi vodenu bitku. Ne možete hodati ulicom suvi. Defintivno urnebesno iskustvo kada zamislite da vas bakica juri sa kofom vode! : ) Zakazano za 13. april.

ŠVEDSKA PROSLAVA LETA (Jun)

Severno nema mnogo toplih dana, pa su Šveđani rešili da ono malo sunčanih intervala proslave. Najduži dan traje do ponoći, oni tada izađu u prirodu, piju mnogo piva i jedu tone ribe.

LA TOMATINA (Avgust)

U jednom satu 20 hiljada ljudi se gađa paradajzom u Bunjuolu, Španija u poslednjoj sredini avgusta. Kada se čuje pištaljka, počinje bitka. Zabavno je, prljavo je i to je sve o čemu smo sanjali kao deca. Posle borbe, sledi tradicionalo kupanje u reci i reke sangrije. 26.avgust je daleko, ali Španija je tu, iza ćoška. :)

DAN MRTVIH (Novembar)

Učesnici ovaj dan posvećuju čišćenju grobova, ukrašavanju svećama i cvećem, pravljenjem piknika i slušanju mariačija. Uz maskiranje u veštice, kosture i zombije, naravno. Meksički spoj sećanja i slavlja. 31. oktobar – 2. novembar.

 Marija Milenković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here