Kultura na dar – Dužijanca 100 godina, Subotica

Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je  26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji. Drugi film koji vam predstavljamo u kategoriji događaji jeste film o žetvenoj svečanosti „Dužijanci“  koja se svake godine održava u Subotici.

Grad Subotica se nalazi na severu Republike Srbije, duž glavnih evropskih koridora i između dve reke: Dunava i Tise. Izvanredno kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine, multikulturalni duh i evropski šarm su osobine koje čine ovaj grad drugačijim. Subotica je poznata po svojoj opuštenoj atmosferi, dobroj hrani i kvalitetnim vinima.

Jedna od svečanosti koja se održava u Subotici je „Dužijanca“. „Dužijanca“ je žetvena svečanost Bunjevaca i Hrvata, nastala je kao oblik porodičnog slavlja i zahvale Bogu zbog završetka žetve, vremenom je prerasla u jedan od najživopisnijih događaja u Subotici.  „Dužijanca“ se u Subotici svake godine slavi od 25. aprila do druge nedelje avgusta.

U početku je svaka bunjevačka porodica put žita od zrna do hleba slavila posebno i u crkvi blagosiljala i zahvaljivala na darovima zemlje, a zahvaljujući svešteniku Blašku Rajiću „Dužijanca“ je 1911. godine objedinjena u jedinstvenu crkvenu ceremoniju.

Preživela je tri rata, ali i pedesete godine minulog veka kada je bila strogo zabranjivana. Tada su „Dužijancu“ slavili samo najhrabriji, a od 1949. godine, krunu od slame, simbol uspešne žetve, nosila su samo deca. Već 1960. grupa učenih ljudi, vraća je na gradsku kulturnu scenu i tada ona počinje da se razvija i prerasta primarne okvire. U organizaciju se uključuju kulturno-umetnička društva, umetnici, privrednici a ona ulazi u život svih Subotičana, bez obzira na veru i naciju.

Svečanosti „Dužijanca“  kulminiraju u nedelju pre Velike Gospojine, kada svečana povorka defiluje centrom grada i stiže do glavnog gradskog trga, gde se gradonačelniku predaje osveštan hleb, umešen od novog žita

Autor Srđan Simijanović  poslao je kratak film o „Dužijanci“. Uživajte!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here