Muška psiha. Mit ili istina?!

Često možemo da čujemo da kada devojke današnjice govore o momcima i komentarišu suprotni pol,  ponavljaju već ustaljenu rečenicu –  Svi muškarci su isti! Ova rečenica kao da ih još više blokira da sa istima uspostave dublji kontakt kakav možda priželjkuju. Muška psiha. Šta je zapravo razlikuje od ženske?

muška psiha

Zamka koja često stoji na putu međusobnog razumevanja između muškaraca i žena jeste neznanje o tome koliko smo mi zapravo međusobno različiti. I neznanje o tome koliko je muškarcu potrebno naše razumevanje, naša nežnost, toplina  i podrška u svim njegovim životnim borbama i teškoćama sa kojim se on u ovom surovom svetu susreće. 

Kolika se različitost ogleda u našoj spoljašnosti, tolika je i različitost naše psihe. Sama ta činjenica, koja je uveliko potvrđena kroz razna naučna istraživanja, nam otvara oči i dovodi do spoznaje i potrebe da više saznajemo jedni o drugima, kako bismo se bolje razumeli i naravno lakše i dublje voleli.

Nažalost ovo već ustaljeno mišljenje devojaka može da bude toliko jako prisutno da počinje da stvara neku vrstu psihičkog otpora ka uspostavljanju  odnosa ili ljubavne veze.

Ne veruj svemu što mislišdanas je jedna od „parola“ kojom se vodim kroz život. Shvatila sam da je moje mišljenje o suprotnom polu bilo u velikoj meri destruktivno i što je najvažnije NETAČNO.

Pročitajte još: Inspiracija za udvaranje

Kroz čitanje zaista bogate psihološke, filozofske i teološke literature na ovu temu, promenila sam mišljenje koje sam generalno imala o suprotnom polu. Moja radoznalost i želja za saznanjem su me dovele do odgovara na razna pitanja koja sam imala o psihičkoj i duhovnoj različitosti muškarca i žene.

muška psiha

Najadekvatniji i najkraći odgovor koji  mogu podeliti sa vama, od svega  što sam kroz ta čitanja spoznala, jeste da su momci po svojoj prirodi i psihi koja se POTPUNO razlikuje od naše -veoma OSETLJIVI. Njihova psiha je dosta emotivnija, senzitivnija i osetljivija nego što nam se to objektivno čini. Znam, čudite se! To je tako, jer je naša kultura muškarce naučila da budu jaki, da je sramota plakati i iskreno, otvoreno pokazivati emocije, da je dobro i poželjno da budu hladni i nedodirljivi. Oni su prihvatili te modele ponašanja koji traju i danas.

Malo statistike i naučnih istraživanja koja govore u prilog tome:

Tri puta više muškaraca u srednjem dobu diže ruku na sebe. Kako istraživanje navodi, žene se češće žale i pričaju kako će da izvrše samoubistvo dok su muškarci ti koji češće i zaista samoubistvo i izvršavaju.

Stručnjaci sa Stanfordskog univerziteta tvrde da žene imaju veću toleranciju na bol odnosno da su sposobne da podnesu više bola nego jači pol. Naučnici su došli do zaključka da je prag osetljivosti na bol kod žena mnogo izraženiji nego kod muškaraca, ali da ga one lakše podnose.

Muškarci možda imaju jaču telesnu muskulaturu i jači su fizički, ali što se njihove psihe tiče, kroz istraživanja i istoriju pokazalo se da mogu biti dosta nežniji. Upravo ovo saznanje nam može pomoći da ih bolje razumemo i istinski upoznamo 🙂

Pročitajte još: Kome je lakše posle raskida – momcima ili devojkama?

Kao što sigurno znate, muškarci se dosta manje i ređe emotivno otvaraju od žena. Mnogo ređe pričaju o svojim unutrašnjim doživljajima, a još ređe možete čuti muškarca kako govori o svojim strahovima. To ne znači da oni to ne žele. Da biste bolje upoznale svog muškarca kojeg volite i sa kojim želite da uspostavite dublji kontakt, pokušajte da ga prvo prihvatite takvog kakav jeste. Kako bi se osetio prihvaćenim i kako bi se polako, kroz vreme, oslobađao i počeo da  pokazuje svoju ranjivost koju svi posedujemo bez obzira na pol. Ranjivost nam otvara put ka drugom ljudskom biću  i potpunom prepuštanju njegovoj ljubavi i pažnji.

Istraživanja pokazuju da muškarci mnogo ređe posećuju psihijatre, psihologe i uopšte traže psihološku pomoć. To je zato što su naučeni da iz svake situacije izađu sami, snažni i  jaki. I BRAVO za njih, prilično su uspešni u tome. Ovaj tekst nema za cilj da muškarce pokaže u slabom ili slabijem svetlu od žena. Baš naprotiv. To što je njihova psiha nežna i senzitivna, a kroz  čitavu istoriju  su  bili naši spasioci, ratnici, borci, naši heroji i naša snaga, mirna luka i sigurna baza, pokazuje koliko su zapravo snažni. Da bi ostali tako jaki, snažni i naši večiti heroji, potrebno je da ostanemo blage i nežne prema našim muškarcima koje imamo u svojim životima bilo da je u pitanju naš momak/suprug, otac, brat ili prijatelj. Sama potreba i želja da razumemo njegove strepnje i težnje biće dovoljna, on će to osetiti i postati još snažniji. Nisu za džabe svi najveći ratnici kroz istoriju uz sebe imali divne, brižne i tople žene koje su svojom ljubavlju i razumevanjem doprinele njihovim pobedama koje i dan danas slavimo.

muška psiha

Kada pomislite da je vaš muškarac povučen, hladan, suzdržan ili kako igra neke igrice, razmislite, možda se samo plaši vaše reakcije. Možda su to njegovi mehanizmi odbrane kojima se bori da ostane jak i snažan vama, možda je uplašen da pokaže pravog sebe upravo, jer mu vaše mišljenje a samim tim i Vi, mnogo značite.

Muškarcima je važno mišljenje žene koju vole i poštuju. Mnogo više nego mišljenje kolega, šefa ili nekog sličnog. Mnogo više nego što možete i da zamislite. S obzirom da je majka, odnosno upravo žena ta sa kojom se muškarac prvo upoznaje, koja ga neguje i pazi, u kojoj nalazi sigurnost ukazuje na to da je žena ta koja njemu najviše znači. Kako u detinjstvu tako i do kraja njegovog života.

Zato drage moje dame, budimo nežne, tople, mile, onakve kakve i jesmo stvorene. Zagrlite snažno svog muškarca i pokažite mu koliko ga volite suzdržanog, nepričljivog, sputanog, možda smotanog, takvog kakav jeste – pokažite mu to. Kako bi postao ono što jeste, kako bi se oslobodio, vaše razumevanje, ljubav i privrženost su mu bitniji nego što mislite.

A ukoliko još uvek nemate svog dragog, ne brinite, budite sigurne da NISU SVI ISTI. Upravo to saznanje će vam pomoći da privučete nekog dobrog sebi, nekog koji čeka na vas, da ga prigrlite svom svojom toplinom i ljubavlju.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here