Muzički petak: REM – Štreberski rok

Lepa priča o početku karijera velikih REM, počinje prijateljstvom iz prodavnice ploča. Majk Stajp i Piter Bak su se upoznali preko ljubavi prema istim izvođačima, a na koledžu su upoznali i Majkla Majls i Bila Berija. Njihov jedini plan je bio da sviraju par stvari, možda snime koju i nisu gajili nade i želje da postanu muzičke ikone. Stvarati muziku sa istomišljenicima je bilo dovoljno.

Kako je bend REM dobio ime?

Promenili su par imena benda pre nego što su se nasumično odlučili za REM i to ime znači baš to što mislite. REM je oznaka za REM fazu sna u kojoj se oči u snu kreću karakteristično brzo. Ovaj termin nema nikakvu mističnu simboliku za bend. Ime su pronašli listanjem enciklopedije.

Članovima benda se svidelo kako zvuče i brzo su naišli na menadžera, nekadašnjeg prodavca ploča. Njihov uspeh u matičnom gradu je nastao skoro preko noći. Na turneju su krenuli dosta suludo. Dnevni budžet za preživljavanje im je bio svega dva dolara.

Uspon štreberskog roka

Početkom osamdesetih snimili su prvi singl „Radio free Europe“. Snimljen skromno, plasirao se u deset najboljih 1981. godine. Njihovu kompletnu diskografiju čini petnaest albuma. Termin štreberski rok, dobili su zbog svog laganog pop rok zvuka, a uz laku melodiju išli su tekstovi namenjeni usamljenima, odbačenima, nesrećnima i svima koji su se osećali slično. REM je jedan od bendova koji će mnogi bendovi (Nirvana, Sonic Youth, Butthole Surfers, Replecaments, Pavement, Live)  kroz kraj osamdesetih i cele devedesete navoditi kao svoju inspiraciju.

Stajpovo umereno „trzanje“ na bini i njihova jednostavnost nastupa prikazala je da se bliži kraj masovnim scenskim iživljavanjima koje su velikani muzičke scene praktikovali. REM je takođe bend, koji je uveo demokratiju u bendove. Svi članovi su učestvovali u kreiranju muzike, pisanju tekstova, aranžmanima. Pesme su pisane kao neka vrsta monologa koja bi slušaoca mogla naterati na dijalog dok je harizmatično prezentuje u isto vreme veseli i tužni Stajp. Kako je vreme prolazilo, tekstovi su dobili notu aktivizma pa u zavisnosti od teme naićićete na političke, lgbt, socijalne i pesme sa još mnogo tema.

Njihov najmračniji album „Automatic for the people“ bavi se smrtnošću i umiranjem i biće najironičniji album ikad. Njihov blizak prijatelj, Kurt Kobejn izvršio je samoubistvo slušajući baš ovaj album. Imali su dva Unplugged nastupa kao jedini u istoriji ove emisije. Septembar 2011. za fanove benda doneo je šokantne vesti o prestanku rada. Članovi su zaključili da odluka nije bila laka, ali da su u trideset godina rada rekli baš sve što su imali i mogli. REM će zauvek biti zapamćeni kao pioniri alternativnog roka i otvorili su jednu od najkvalitetnijih muzičkih era ikada.

Najpoznatije pesme REM-a

Sa tako opširnom diskografijom teško je bilo izabrati preporuke, ali svakako vredi odslušati.

„Radio free Europe“, „Sitting still“, „Letter never sent“, „Life and how to live it“, „Cuyahoga“, „Swan Swan H“, „It’s the end of the world as we know it“, „The one I love“, „Pop song 89“, „Turn you inside – out“, „Losing my religion“, „Shinny happy people“, „Texarkana“, „Drive“, „Everybody hurts“, „Man on the moon“, „Star 69“, „Underlow“, „Be mine“, „The apologist“, „Parakeet“, „Saturn return“, „Immitation of life“, „I wanted to be wrong“, „Around the sun“, „I’m gonna DJ“,  „Mine smell like honey“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here