Muzički talasi sa planete Urban

  Svako ko je sinoć bio u Domu Omladine nije ostao uskraćen za jednu posebnu vrstu emocije koju pruža bend kao što je Urban & 4. Pored odlične muzike, teksta i publike koja katarzično proživaljava svaku pesmu, na ovom koncertu u zraku se slutila atmosfera koja nije tipična za jedan klasičan rok bend.

  urbanFoto: Pavle Živković

  Damir Urban je možda jedan od prvih muzičara koji su na ovim prostorima svojom muzikom zakoračili 21. vek. Svojim glasom, stilom i energijom on je sigurno jedan od najautentičnijih pojava na muzičkoj sceni.

  Već pri samom izlasku na scenu, nagoveštavala se neka vrsta performansa. Damir je sedeo na sceni rukama pokrivši lice, dok je ostatak benda polako nameštao muzičku opremu. U spoju svetlosti i ambijentalnog zvuka, sve je izgledalo kao da je nekakav šaman stupio na scenu. Posle takvog meditativnog uvoda, bend je krenuo sa prvim taktovima, a riječki vrač je zapevao…

  Pročitajte: Koncert Novog simfonijskog orkestra Makirs

  Veći deo publike je znao svaku reč i ton pesama dok su se smenjivali su se hitovi iz različitih perioda stvaralaštva. Pesmu “Odlučio sam da te volim” Damir Urban je izveo ušavši u publiku. Mnogi su pokušali da se slikaju sa pevačem, ali on je negodovao i rekao kako ne voli kada ga neko neprekidno fotka, posebno na mestima koja su mu draga kao što su Beograd ili Rijeka. Na taj način pozvao je ljude da vlastitim čulima uživaju na njegovom koncertu, a ne posredstvom tehnologije, na šta je dobio aplauz publike.

  Za pesmu „Priđi mi bliže” pozvao je tri devojke i jednog dečaka da mu pomognu na sceni. Posle nje su usledile pesme „Mala truba“ i „Sutra cemo pričati”. Čini se kao da dva i po sata koncerta nisu izmorila ni bend, ali ni ljude koji su ih slušali.  Takva energija koja je prozujala kroz veliku salu Doma Omladine ostaće u glavama beogradskih urbanovaca još dugo, barem da malo skrati vreme dok ne dođe prilika za sledeći susret.

   

  PODELI
  Pavle Živković
  Glavni urednik Portala mladi. U svojoj dosadašnjoj novinarskoj karijeri pisao je za nekoliko portala, blogova i časopisa. Apsolvent komparativne književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here