Muzika koja budi uspomene na igranke i lepša vremena

Kada su se početkom devedesetih pojavili na malim ekranima nije bilo šanse da prođu nezapaženo. Vrlo brzo postigli su veliki uspeh, šireći pozitivnu energiju svojim pesmama. Svi obučeni u ista odela, sa naočarima za sunce i frizurama u fazonu Elvisa Preslija. Pogađate – Vampiri.

Bend Vampiri oformljen je 1990. godine, i u prvoj postavi bilo ih je čak desetorica. Kroz bend je prošlo mnogo ljudi, ali ključni lik, nekada miljenik tinejdžerki, bio je i ostao Aleksandar Eraković – Era. Krajem devedesetih Vampiri su nestali sa muzičke scene, a povratnički koncert održali su pre tri godine. Izdali su preko 50 pesama, od kojih su najpoznatije: Rama-lama-ding-dong”, „Plavi grad”, „Marina”, „Ona zna”.

Ove godine Vampiri obeležavaju 25 godina postojanja, te su nedavno u Centru za kulturu „Božidarac”, u okviru „Vračar Rocks“ festivala, proslavili rođendan. Bila je to prava igranka, kao nekada, kada je bilo važno kako se krećeš na plesnom podijumu, a ne koliko novca imaš u novčaniku. Publiku su vratili u pedesete i šezdesete godine prošlog veka, u bezbrižnija i lepša vremena.Dok su salom „Božidarca” odzvanjali stari hitovi, toplog i pozitivnog duha, u prvim redovima se opasno đuskalo. Sa rođendanske proslave, nakon izlaska na bis, Vampiri su se odjavili pesmom „Pokloniću joj nebo”. Publika je igrala stiskavac, a bend je opet dirnuo u srca tinejdžerki kao nekada, obećavši im ljubav, rano proleće i srebrne zvezde.

Vampiri su naročito postali prepoznatljivi i omiljeni nakon kultnog filma Srđana Dragojevića „Mi nismo anđeli” iz 1992. godine, za koji su radili muziku („Subota je uveče”, „Be-be”, „Zaljubljena tinejdžerka”…). Oni se i pojavljuju u ovom filmu, i to u sceni na žurki kod Dude Buržujke, na kojoj se desio sudbonosni susret maturantkinje Marine (Milena Pavlović) i gradskog šmekera Nikole (Nikola Kojo).

Iako ih uglavnom smatraju muzičarima koji neguju rockabilly stil, oni su sebe definisali kao doo wop sastav. Rockabilly ili doo wop ili pomalo od oba − to ostavljamo vrsnim poznavaocima muzike da procene.

Ipak, jedno je sigurno: kada Vampiri zasviraju zabava je zagarantovana, a uz njihove romantične tekstove ni zaljubljivanje nije isključeno.

 

Rockabilly – način života

Rockabilly je jedan od prvih pravaca rokenrola. Nastao je na američkom Jugu, 50-ih godina prošlog veka. Najpoznatiji izvođač bio je Elvis Presli, svetska atrakcija i nekrunisani „kralj roka“. Rockabilly podrazumeva i osobenu kulturu odevanja. Muškarci nose odela ili farmerke uz kožne jakne, čizme, naočare za sunce i frizure sa mnogo gela, a pravi rockabilly dasa vozi i kadilak. Žensku modu karakterišu suknje i haljine uskog struka koje prilikom plesanja lepršaju i okreću se, cipele sa visokom petom, jača šminka i ukrasi za kosu. Rockabilly stil ponovo je aktuelan.

Doo wop – vokalna harmonija

Doo wop je vokalni muzički pravac, potekao sa ulica Njujorka, Filadelfije, Čikaga i Baltimora. Nastao je 40-ih godina prošlog veka u afričko-američkim zajednicama, dok je vrhunac doživeo tokom 50-ih. U osnovi ima rok i R&B melodije. Većina doo wop sastava počela je bez instrumentalne pratnje, odnosno a kapela. Numere su izvođene „slaganjem“ glasova jedan na drugi, i to tako što se svaki umetnik uključivao u pevanje na određenom mestu, varirajući i produžavajući istu muzičku deonicu. Doo wop era završena je sredinom 60-ih godina prošlog veka, ali su mnogi muzičari, poput Bitlsa, koristili ovaj stil na svojim počecima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here