Najgušće naseljeni grad koji je ikada postojao

Ovo je Utvrđeni grad u Kovlonu (eng. Kowloon Walled City). U ovom delu grada Kovlona u Hongkongu, živelo je preko 33.000 ljudi, zbijeno u 350 zgrada, i sve to na površini 210 sa 120 metara. Takoreći, ovo je bila površina od 0.026 km². Kada se napravi računica, to je gustina naseljenosti od 1.270.000 stanovnika po kilometru kvadratnom.

Photo: dailymail.co.uk / Greg Girard and Ian Lambot

Istorija Utvrđenog grada doseže čak do dinastije Song (960-1279), gde je napravljena ispostava za upravljanje trgovinom solju. Sama ispostava nije bila održavana narednih nekoliko vekova, a od 1668. godine tamo je stalno bilo stacionirano 30 stražara.

Tvrđava je napravljena i osnovana oko 1810. godine. Kasnije bila dodatno utvrđena i poboljšana pošto je celo područje dospevalo pod sve veći britanski uticaj. Do 1847. godine, sva poboljšanja sa odbrambenim zidom su bila završena.

Grad je tokom 1854. godine bio i osvojen od strane pobunjenika tokom Tajpin ustanka, koji je ugušen nekoliko nedelja kasnije, a grad-tvrđava je bio vraćen pod kinesku kontrolu.

Kada je 1898. godine potpisan ugovor kojim je Hongkong iznajmljen Britaniji na 99 godina, Ograđeni grad je tada imao 700 stanovnika.

Kini je dozvoljeno da raspolaže Utvrđenim gradom pod uslovom da se ne meša u odbranu britanskog Hongkonga. Iako su Britanci tvrdili da oni imaju pravo na korišćenje grada, nikada se nisu previše mešali u to šta se dešava u njemu. Protestantska crkva je kasnije u gradu otvorila starački dom i školu.

Vremenom, grad je postao interesantan turistima i britanskim kolonistima, koji ga posećivali sa velikom znatiželjom.

Kowloon Walled City

1933. godine, vlasti Hongkonga su objavile planove za rušenje većeg dela Utvrđenog grada, a raseljenima su dali nove domove. Do 1940. samo je ostao dom za stare ljude, škola i jedna kuća. Takom Drugog svetskog rata, Japan je u potpunosti uništio ovaj grad, a kamen sa zidina su iskotistili za produže pistu za avione na obližnjem aerodromu.

Nakon kapitulacije Japana, Kina je izrazila želju da povrati svoja prava na Utvrđeni grad i da ima veći uticaj nad njim. Mnoge kineske izbeglice su pobegle u sam grad, a kada britanske vlasti nisu uspele da ih isele odatle, zauzeli su politiku da se ne mešaju u funkcionisanje grada i da drže ruke dalje od njega.

Tada u gradu počinje da vlada totalna anarhija. Bez vlasti (ni kineske i britanske) i sa malim mešanjem policije, grad postaje utičište kriminala, droge, kocke i prostitucije, a njime su vladale kriminalne grupe, trijade. Grad je postao toliki raj za kriminalce, da su se policajci usuđivali da u njega uđu samo u jako velikim grupama. I tako je bilo sve do početka sedamdesetih godina kada je policija Hongkonga, tokom 1973/1974. godine, izvršila preko 3500 racija, uhapsila preko 2500 kriminalaca i zaplenila nekoliko tona narkotika. Nakon toga, snaga trijade počinje da slabi. 10 godina kasnije, stopa kriminala je stavljena pod kontrolu.

Grad je najveću izgradnju doživeo upravo kada su u njemu vladale trijade. Sve objekte je vodom napajalo smo osam cevi, a toliko je gusto i visoko bio izgrađen da u neke delove sunčevi zraci nikada nisu dospevali. Grad je u periodu bezvlašća bio poznat i visokoj stopi licenciranih lekara i stomatologa, koji su mogli da rade bez straha od krivičnog gonjenja usled neadekvatnog lečenja i grešaka.

Kowloon Walled City
Photo: dailymail.co.uk / Greg Girard and Ian Lambot

Najgušće naseljen grad

Iako je u gradu cvetao krimila, većina stanovnika (od 33.000 koliko je bilo u najnaseljenijim godinama) nije bilo uključeno u kriminalne radnje. Bilo je tu i uspešnih preduzetnika a i grupa koje su pravile akcije da se poboljšaju uslovi za život u gradu. Dok su škole i bolnice bile nezavisne od ostatka Hongkonga, pošta i vodovod su ipak funkcionisali uz pomoć teritorije koju su kontrolisali britanski kolonisti.  Vlada je potrošila oko 2,7 milijardi Hong Kong dolara odštete procenjenim 33.000 porodica i preduzeća. Neki nisu bili zadovoljni i pokušali da zaustave evakuaciju.

1987. godine su napravljeni planovi da se Utvrđeni grad uništi, što je učinjeno do kraja 1994. godine. 1995. godine otvoren je istoimeni park na tom mestu. Grad nije u potpunosti sravnjen, i danas su vidljivi samo neki delovi starog grada-tvrđave.

Photo: dailymail.co.uk / Greg Girard and Ian Lambot
Photo: dailymail.co.uk / Greg Girard and Ian Lambot

(Izvor)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here