Šifra za zdrav život

Vaša „šifra zdravlja“ je 0-3-5-140-5-3-0. Evropsko udruženje kardiologa je ovaj broj uzelo za svoj moto, a on predstavlja ključ za pravilan način života koji će Vam omogućiti dug život. „Šifra“ zapravo znači sledeće :

– život bez pušenja cigareta

3 – 3km šetnje dnevno

– 5 manjih obroka dnevno

140 – gornji pritisak manji od 140 mmHg

5 – ukupni holesterol manji od 5

3 – loš holesterol manji od 5

0 – bez dijabetesa i gojaznosti

0 – Život bez pušenja cigareta je pre svega preduslov za zdravlje pluća i kardiovaskularnog sistema, ali cigarete nepovoljno deluju na svaki aspekt Vašeg zdravlja. Ako ste pušač, obradujte svoje telo i ostavite cigarete zauvek.

3 – Ne morate se aktivno baviti sportom ili ići na razne programe mršavljenja, ako to ne želite. Vaše srce traži bar 3 km šetnje dnevno. Možete trčati, voziti bicikl ili otići na posao pešice.

zdrav život
Izvor: https://pixabay.com

5 – Dnevni unos kalorija rasporedite u pet manjih obroka.U svoju ishranu uvedite što više voća i povrća, a smanjite unos masti i prostih šećera. Osobe koje redovno konzumiraju voće i povrće imaju nižu vrednost holesterola, manju telesnu masu i veću otpornost prema bolestima.

140 – Gornji pritisak veći od 140 milimetara živinog stuba znatno povećava rizik od srčanih bolesti. Zato redovno proveravajte vas krvni pritisak!

5 – Holesterol je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, ali ako njegove vrednosti pređu granicu od 5 mmol/L može dovesti do ateroskleroze i razvoja kardiovaskularnih bolesti.

zdrav život
Izvor: https://pixabay.com

3 – Takozvani loš holesterol se mora održavati na vrednostima manjim od 3 mmol/L.

0 – Bavljenje fizičkim aktivnostima, pravilna ishrana i izbegavanje stresnih situacija mogu pomoću u sprečavanju gojaznosti. Šećerna bolest povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i ako postoji mora se adekvatno lečiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here