10 najlepših jezera na svetu

Jezera spadaju u neke od najlepših formacija na Zemlji. Bilo da su mesta mineralnih akumulacija, okružena neverovatnim pejzažima ili se nalaze daleko iznad ili čak i ispod nivoa mora, svako od njih donosi sa sobom neku drugu priču i lepotu. Predstavljamo vam deset najlepših jezera na svetu i želimo vam da bar nekoliko njih vidite i uživo.

 

Plitvička jezera, Hrvatska

Plitvička jezera su nacionalni park u Hrvatskoj u oblasti Lika. Karakteristične boje jezera, od smaragdne zelene do tirkizne, čine lepotu i atraktivnost jezera potpunim. Plitvice su na UNESKO listi svetske baštine od 1979. godine.

Izvor: https://pixabay.com

Jezero Malavi, Malavi, Mozambik i Tanzanija

Jezero Malavi je najjužnije od Afričkih velikih jezera. Treće je po veličini jezero Afrike i deveto u svetu. Zemlje koje izlaze na njega su Malavi, Tanzanija i Mozambik. U jezeru se nalaze dva naseljena ostrva, koja pripadaju Malaviju, ali su okruženi teritorijalnim vodama Mozambika.

Izvor: https://pixabay.com

Tačkasto jezero, Kanada

Jezero sadrži izuzetno velike koncentracije različitih soli i minerala i u zavisnosti od trenutne zastupljenosti i količine određenog minerala zavisi i boja „fleka“ na jezeru. Starosedeoci ovo jezero nazivaju Kliluk, a zbog lekovith svojstava smatraju ga svetim mestom.

Bajkalsko jezero, Rusija

Bajkalsko jezero se nalazi u istočnom delu azijske Rusije. Ono je najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji. Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. Voda Bajkalskog jezera se koristi za piće. Zimi se ledi do dubine od jednog metra i ostaje zaleđena od januara do maja. 

Izvor: https://pixabay.com

Ružičasto jezero, Australija

Ovo jezero smešteno u blizini okeana, a okruženo je gustom šumom eukaliptusa. Baš kao i druga slana ružičasta jezera svoju boju dobija zahvaljujući algama i bakterijama. Ovo jezero zadržava istu boju tokom celog dana i godine.

Krater jezero, SAD

Jezero Krater (Crater Lake) se nalazi na vrhu planine Mazuma u Oregonu, SAD. Čuveno je po svojoj  tamno plavoj boji i kristalno čistoj vodi. Jezero velikim delom ispunjava kalderu nastalu pre 7700 godina u snažnoj vulkanskoj erupciji koja je urušila vrh planine Mazuma. 

Izvor: https://pixabay.com

Pećinsko jezero, Meksiko

Ovo zanimljivo jezero nalazi se na poluostrvu Jukatan. Zbog svoje lepote, starosedeoci ga smatraju poklonom od bogova koje su poštovale Maje. Osim što je fizički teško prići jezeru i uživati u njegovoj lepoti, lokalni stanovnici često brane turistima da posećuju jezero da ne bi ukaljali poklon od bogova.

Izvor: https://pixabay.com

Titikaka, Peru i Bolivija

 Titikaka je najviše slatkovodno jezero u Južnoj Americi. Nalazi se na granici između Perua i Bolivije. Titikaka je poznata i po stanovništvu koje živi na Urosima, devet veštačkih ostrva napravljenih od plutajuće trske. Ova ostrva su postala glavna turistička atrakcija Perua.

Izvor: https://pixabay.com

Jezero pet cvetova, Kina

Jezero pet cvetova je veoma plitko, višebojno je, a dno jezera je isprepletano drevnim granjem koje je vekovima otpadalo. Nalazi se u nacionalnom parku „Dolina devet sela“ na severu pokrajine Sečuan.

Izvor: https://pixabay.com

Mrtvo more, Izrael i Jordan

Ovo jezero u jugozapadnoj Aziji, smesteno je na najnižoj depresiji na planeti i 8,6 puta je slanije od okeana, što ga cini najslanijom vodenom površinom na svetu. Ono što je zanimljivo za ovo jezero je da veliki salinitet omogućava ljudima da plutaju bez bojazni da će potonuti.

Izvor: https://pixabay.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here