Najlepša plaža Dunava- Novosadski Štrand

Ovog letnjeg dana pričom Vas vodimo na sever Srbije, da se rashladimo na najlepšoj plaži Dunava, novosadskom Štrandu.

Dobrodošlica. Izvor: mojnovisad.com

Štrand je popularna plaža u Novom Sadu. Nalazi se na Dunavu, u blizini Mosta slobode i važi za jednu od najuređenijih plaža na celom toku reke. Zvanično je otvorena 1911. godine, ali lokalno stanovništvo koristilo ju je godinama ranije.

Ime  “Štrand”  potiče od nemačke reči Strand što u prevodu znači plaža.

Sredinom 19. veka na levoj obali Dunava postojao je peščani sprud, kojeg su meštani zvali Poloj. On je godinama služio kao pojilo za životinje, od kojih je najviše bilo volova. S razvojem grada, javlja se i potreba za plažom te se Poloj preuređuje.

Kupalište je u početku bilo podeljeno na ženski i muški deo. Uz kupljenu ulaznicu dobijao se i kupaći kostim.  Do 1920. godine Štrand je dobio restoran, paviljon za muzičare, biletarnicu, tuševe i barake za bicikle. Posedovanje sopstvene kabine na kupalištu ili pretplatnih ulaznica bilo je stvar prestiža imućnijih građana. Od 2008. godine Štrandje otvoren tokom cele godine, a ulaznice se naplaćuju samo za vreme zvanične kupališne sezone.

Plaža danas. Izvor: kurir.rs

Osim pogleda na moćni Dunav i plavo nebo, sa Štranda se može videti i Petrovaradin – nekadašnji utvrđeni grad.

Petrovaradin. Autor: Milica Dašić/Lična arhiva 😀

Danas „Štrand“ zahvata sedam hektara zelenih površina i skoro isto toliko peščanih. Duž 700 metara plaže posetioci uživaju i u hladu oko 400 stabala i šiblja. Za bezbednost kupača i posetilaca brinu spasilačka i redarska služba, a o zdravlju brine dežurni lekar. Tokom vrelih letnjih dana na “Štrand“dođe oko 20.000 posetilaca dnevno, a od 1. maja do 30. septembra u letnjoj sezoni kroz kapije plaže prođe i do milion ljudi.  Na raspolaganju je 830 kabina, brojni ugostiteljski i zabavni sadržaji za sve uzraste.

Ponudu upotpunjavaju i brojne kulturne i sportske manifestacije kao što su Čelendžer turnir u odbojci na pesku „Vojvodina fest“, „Dunavska regata TID“, „Novosadski triatlon“, SOZO Gospel festival, dnevne žurke tokom festivala „Egzit“, takmičenja u  košarci, fudbalu, rukometu na pesku, tenisu glavom. Posebna pažnja posvećena je najmađim posetiocima. Za njih svakog leta pripremaju pozorišne predstave, radionice, takmičenje u vajanju u pesku.

Mi smo spremili svoj kupaći. A Vi?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here