Oduševićete se 100%: Stare gume i kreativnost stvorile neverovatne skulpture

Da granica umetničkog izražavanja ne postoji, može se zaključiti na osnovu mnogih fantastičnih dela pojedinaca koji u današnje vreme neprestano iznenađuju svojim kreativnim idejama. Jedan od takvih umetnika je i južnokorejski vajar Yong Ho Ji, čiji su radovi od reciklirane automobilske gume osvojile ceo svet! Sušta kreativnost na delu!

Yong Ho Ji je dugo vremena sakupljao različite vrste guma po otpadu kako bi ih koristio za kreiranje svojih skluptura. Na početku, njegov rad se bazirao na pravljenju „mutanata“ od guma, tačnije stvaranje oblika koji podsećaju na imaginarne ili hibridne životinje koje u stvarnom svetu ne postoje ali u mašti mogu da ožive. Mnogi su se gledajući njegova dela upitali da li ona predstavljaju neku simboliku u životinjskom svetu ili samo jednu vrstu naučne fantastike.

Među njegovim radovima mogu se naći sve moguće životinje kao i njihova međusobna mutacija. Iako naizgled možda ovi radovi izgledaju jednostavno, oni su zapravo proizvod vrednog rada i truda. Kada je sakupio sve što mu je potrebno, Yong Ho Jije sate provodio oblikujući svoj material prema svojoj zamisli.

Bavio se i proučavanjem anatomije životinjskog i ljudskog tela, kako bi što verodostojnije stvorio svoja remek dela i prikazao teksturu svakog mišića na telu. Tako je za lice koristio meke gume, poput gume od bicikala, dok je veće gume koristio za naglašavanje određenih delova tela.

Na prvi pogled se čak i ne može primetiti da su sklupture napravljene od gume jer su one veoma harmonično prikazane, obzirom da je sama guma kao material, gruba. Sa druge strane, ipak su same sklupture malo više bliže naučnoj fantastici pa moglo bi se reći čak i monstruoznim fugurama.

Koristeći gumu kao material, Yong Ho Ji na neki način i ukazao na zaštitu životne sredine s obzirom na to da se danas gume bacaju i pale u velikoj količini, kao i mnoge druge stvari. To je i sam shvatio dok je pravio svoje sklupture, jer je njegov cilj ustvari bio da gumama „pokloni“ drugi život. Koji god bio razlog, činjenica je da zahvaljujući ovim sklupturama on postao poznat javnosti. Njegova dela izložena su više puta u muzejima širom sveta, a zahvaljujući njima mnogi zastanu i razmisle pre nego što ponovo nešto bace u otpad.   

OVDE možete videti sijaset fenomenalnih skulptura koje je sjajni južnokorejski umetnik napravio. Uživajte! 

Kakav majstor svog zanata, je l’ da?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here