NAJNOVIJA VEST: Produžićemo rok večitim studentima do 2017/18.

Predlog da se večitim studentima produži rok za završetak studija do školske 2017/18. godine trebalo bi da bude usvojen tokom leta.

To je za “Blic” potvrdio prof. dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. On ističe da postoji većinska podrška da se ovaj predlog usvoji, a u njemu će se tražiti i da studenti u narednu školsku 2014/15. godinu ponovo mogu da se upišu na budžet sa 48 bodova. 
 

– Do sredine juna biće doneta odluka da li će ovaj predlog o izmenama Zakona o visokom obrazovanju još jednom ići na javnu raspravu koja bi trajala 20 dana, ili će ići direktno u Vladu, a potom i u Skupštinu na usvajanje. Kako god da bude, verujem da će predlog biti usvojen do septembra. Predlog je podržao ministar, a mislim i da u Skupštini postoji većinska podrška da on prođe – priča Stupar za “Blic”.
 

Prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju, večiti studenti morali bi da završe studije do 30. septembra ove godine. Osim toga, na budžet u narednu godinu akademci bi mogli da se upišu sa 60 bodova, što je zapravo očišćena godina, i imali bi samo četiri ispitna roka. Stupar smatra da su takvi uslovi za studente i dalje prestrogi i nerealni.
 

– Insistiraćemo da uslov za budžet ostane 48 bodova, kao i da studentima ostane svih šest ispitnih rokova. Za 48 bodova verovatno ćemo takođe dobiti podršku, ali univerziteti insistiraju da se broj ispitnih rokova u narednoj godini smanji sa šest na pet. Mi ćemo pokušati da zadržimo šest i naredne godine, ali nisam ubeđen da ćemo uspeti – kaže Stupar.

IZVOR BLIC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here