Šta zapravo znamo o moćnom instrumentu zvanom GITARA?

Da li ste ikada svirali gitaru? Verovatno jeste, ili ste makar bili u društvu nekog ko to čini. Danas je ovaj instrument veoma popularan među mladima, pa čak i među malo starijim osobama. Ipak, šta u stvari znate o gitari osim to da devojke “padaju” na gitariste i da je to jedan instrument koji proizvodi jako lepe zvuke i koji je prigodan za svaku priliku? Predstavljamo vam neke veoma zanimljive činjenice o gitarama i o slavnim izvođačima na ovom instrumentu.

pixabay.com

♦ Prvi prototipi gitare su poznati još od drugog milenijuma pre nove ere.

♦ Najskuplja gitara na svetu je Fender Stratocaster, potpisana od strane 19 svetski poznatih gitarista i prodana je na dobrotvornoj aukciji za 2.8 miliona dolara.

♦ Prvu električnu gitaru su kreirali Džordž Bišam (George Beauchamp ) i Adolf Rajkenbekerum (Adolph Rikenbekerom ) 1931. godine. Imala je metalnu kutiju. 

♦ Najveća operativna električna gitara na svetu dužine 13 metara i 26 centimatara. Napravljena je u Hjustonu 2001. godine i teška je 1023kg.

♦ Najmanja gitara na svetu je 10 mikrometara dugačka, sa žicama od 50 nanometara (100 atoma) u širini.  

♦ Prvu drvenu električnu gitaru su napravili Leo Fender i Les Pol 1950.godine, neyavisno jedan od drugog.

♦ U Finskoj postoji takmičenje, koje se tradicionalno održava svake godine, između majstora izmišljenih gitara. Naime ovi “muzičari” sviraju na nevidljivim gitarama.

Fender Stratocaster je urezan na Džimi Hendriksovom nadgrobnom spomeniku.

Franc Šubert je komponovao svoju muziku na gitari koja je visila sa kuke iznad njegovog kreveta, jer nije mogao da priušti klavir.

♦ Godine 1950, Leo Fender je smislio test snage, i izdržljivosti za vratove gitara tako sto bi gitare postavljao između dve stolice i stajao na njima.

Les Pol (Les Paul) je doživeo saobraćajnu nesreću 1948. i zamolio je doktora da mu trajno postavi ruku u poziciju za sviranje gitare.

Epifon (Epiphone) je prvobitno bio grčka kompanija za violine. Oni su proizvodili bendžo od 1923. godine ali u 1930. su promenili u gitare.

Kompanija Fender napravi oko 90.000 žica dnevno. To je više od 20.000 milja godišnje, dovoljno da se obavije oko zemlje. Oni takođe proizvedu oko 950 vratova za gitare na dan!

Autor: Nikola Đorđević

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here