Nakon ovog teksta gledaćete bananu drugim očima

Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu kombinovani sa vlaknima . Banana daje trenutnu, održivu i značajnu dozu energije .

Istraživanje je pokazalo da samo dve banane daju dovoljno energije za naporan 90-minutni trening . Nije ni čudo što su banane “voće broj jedan” kod vodećih svetskih sportista . Ali energija nije jedini način pomoću kog nam banane pomažu da ostanemo fit. One takođe mogu da pomognu pri ozdravljenju ili sprečavanju znatnog broja bolesti i stanja , što je čini obaveznom namirnicom na meniju.

Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo MINDE među ljudima koji pate od depresije , mnogi su se osećali mnogo bolje nakon konzumiranja banane . To je zato što banane sadrže triptofan, vrstu proteina koji telo pretvara u serotonin , poznat po tome što opušta , poboljšava raspoloženje i generalno vas čini srećnijim. Pomaže i kod nevoze koja se javlja kod žena tokom PMS-a.

Bogate gvožđem, banane mogu da stimulišu produkciju hemoglobina u krvi i tako pomažu kod nekih slučajeva anemije.

Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijumom, sa malo soli , što ga čini savršenim za povišen krvni pritisak.  Stručnjaci nutricionisti kažu da ovo voće smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska i moždanog udara.

200 učenika jedne Engleske škole  su ove godine položili svoje ispite jedući banane za doručak , ručak i odmor , u pokušaju da povećaju snagu uma. Istraživanja su pokazala da kalijum u voću može da pomogne pri učenju tako što učenici bivaju više koncentrisani.

Jedan od najbržih načina da savladate mamurluk je da napravite milkšejk sa bananom i medom . Banana umiruje želudac i uz pomoć meda , povećava nivo šećera u krvi , dok mleko smiruje i ponovo hidrira vaš sistem .

Mnoge druge kulture banane vide kao voće za “ hlađenje “ koje može sniziti kako fizičku, tako i emocionalnu temperaturu trudnica . Na Tajlandu , na primer , trudnice jedu banane kako bi se deca radjala sa normalnom telesnom temperaturom.

Otuda možda potiče engleska fraza: “A BANANA a day keeps the doctor away!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here