SEDAM KNJIGA JULA

Pročitaj – lista za maj mesec donosi nam 7 naslova, jer je deset knjiga „mnogo“, a pet „malo“.

Ovog puta redakcija je napravila izbor knjiga koje možete poneti na plažu ili jednostavno uživati u njima kod kuće u vrelim julskim danima.

Zabiberite mu čorbu, Zorica Karanović

Mila očekuje za petu godišnjicu od svog dragog, Bobana, verenički prsten. Nažalost, dobila je korpu na vrlo ružan način. Bes, agonija, suze, gnev i depresija logičnim sledom izrodiće jednu ideju – osveta!!! Da, nema žene kojoj kroz glavu, makar na sekundu nije prošla ova ideja. Kovanje, razrada i strateško planiranje bitni su pre svega. Mila strpljivo čeka svoj trijumf, a čeka je neki drugi hepi end na koji ni nije računala.

Istorija sveta u 10 ½ poglavlja,Džulijan Barns

Najpoznatiju Barnsovu knjigu veoma je teško svrstati u određen žanr. S obzirom na to da se bavi istorijskim podacima, čitalac će najpre pomisliti da se radi o istorijskom štivu. Međutim, naprotiv! Iako koristi istorijsku faktografiju, uspeva da na veoma duhovit način izrazi svoje mišljenje vezano za nju. Poigrava se istorijskim i mitološkim elementima na duhovit i, veoma često, satiričan način, pa je iz tog razloga jedno od omiljenog štiva ne samo poznavaocima istorije, već svima koji žele da se dobro zabave uz knjigu. Piter Keri za nju kaže: “Izuzetno dirljivo.. Bavi se velikim temama – ne mogu da zamislim značajnije nego što su ljubav i opstanak – a da pritom nikad ne izgubi smisao za humor i lakoću dodira.”

NAJBOLJE ZA MUŠKARCA, Džon O’Farel

Knjiga “Najbolje za muškarca” predstavlja odlično štivo za tople dane koji nam predstoje. Majkl Adams živi život na kakav je svaki oženjeni muškarac pomislio bar na kratko. On živi sa trudnom ženom i detetom i vodi klasičan porodičan život, ali kad-tad uspeva da „umakne“ stvarnim problemima koje život nosi. Naime, on je iznajmio stan sa još trojicom muškaraca, gde vode momački život, koji se sastoji u igranju igrica i izležavanju. I dok se njegova supruga bori sa svakodnevnim problemima, on navodno mora da ostane na poslu koji sat ili dan duže. Majkl će misliti da stvar ima pod kontrolom, sve dok njegova tajna ne počne da se otkriva. Knjiga se toplo preporučuje, jer se čita u jednom dahu, a izdavač za naše tržište je „Laguna“.

Kad duva severac, Danijel Glatauer

Ovo je knjiga o jednoj nesvakidašnoj ljubavi, ali opet i priča koja može zadesiti bilo kog čoveka današnjice koji veći deo svog vremena provodi za kompjuterom i na Internetu. Glavna junakinja Emi Rotner pokušava da otkaže pretplatu za magazin „Lajk“, ali zbog slovne greške njeni mejlovi završavaju u sandučetu Lea Lajkea. Pošto se njena greška ponavlja, Leo će joj skrenuti pažnju i eto, baš tu i počinje neobična prepiska kakva je moguća jedino sa strancem. Ne znajući ništa jedno o drugom, od one neobavezujuće prisnosti oni grade jednu neobičnu bliskost i ljubav. Kako vreme prolazi, postavlja se pitanje da li treba da se sretnu i da li će u stvarnom svetu njihova ljubav opstati. DIE WELT o ovoj knjizi piše: „Umetnost razgovaranja na najvišem nivou. Samo čitaš, čitaš i ne prestaješ da čitaš.“

 Leon i Luiz, Aleks Kapi

Ovaj roman je ušao u uži izbor za Nemačku književnu nagradu 2011. godine. Dirljiva i snažna ljubavna priča koja treba da se izbori sa istorijom, ljubav u teškim vremenima – to otkrivaju ove stranice. Leon le Gal i Luiz Žanvije će se zavoleti u svojoj ranoj mladosti, na kraju Prvog svetskog rata. Različitih karaktera, ali vezani prvom ljubavlju na samom početku svoje veze, ovo dvoje mladih doživeće strašnu traumu – razdvojiće ih vazdušni napad. Ubeđeni da ih je rastavila smrt, svako gradi svoj život: Leon se ženi, a Luiz juri za svojom nezavisnošću. Život će ih posle mnogo godina spojiti u pariskom metrou. Kako će taj susret uticati na njihove živote, da li ljubav traje i posle toliko godina i kojom jačinom, otkriće vam se do kraja romana.

Devojka od papira, Gijom Muso

Još jedan maestralan roman iz pera Gijoma Musoa otkriva zanimljivu i neobičnu ljubavnu priču. Slavni pisac Tom Bojd ima problema sa inspiracijom. Od ispunjenog, bogatog i srećnog života, za nekoliko meseci on dolazi do ruba provalije: devojka ga je ostavila, okrenuo se porocima, ostao bez inspiracije, a rok za predaju nove knjige opasno se približio. Kad mu jedne večeri na vrata pokuca prelepa žena, Tom će misliti da se šali kad mu kaže da je ona Bili, junakinja iz njegovog nezavršenog romana. Bili tvrdi da je zbog štamparske greške u prethodnom romanu dospela u stvaran svet i da je u velikoj opasnosti: ukoliko Tom ne nastavi da piše, ona će nestati. Pisac i njegova junakinja se dogovaraju: on će da napiše nov roman da bi se ona vratila u svet mašta, a ona će njemu pomoći da vrati izgubljenu ljubav. Neobičan susret odvešće Toma u jednu veliku avanturu, a svaki doživljaj sa Bili pretvoriće se u nesvakidašnje iskustvo.

Samac u braku, Milica Jakovljević Mir-jam

Malo je ljudi koji znaju da je Milica Jakovljević Mir-jam bila jedna od uglednijih žena svog vremena, priznata novinarka i obrazovana mlada žena. Danas je prepoznajemo kao spisateljicu romana melodramskih ljubavnih zapleta i iskrene emocije. Jedan od takvih je i roman „Samac u braku“ čiju smo, još jednu, ekranizaciju mogli da vidimo ovog proleća. Ova zanimljiva priča otkriva nam neobične bračne partnere Radmila i Ljilljanu, koji se na samom početku braka sukobljavaju i ne razumeju. Velika Radmilova ljubav prema Ljiljani doživljava razočaranje već prve bračne noći – Ljiljana je ušla u brak iz inata i osvete prema mladiću kog voli i koji nije hteo da je oženi. Da bi se sačuvali od ogovaranja i naglih odluka, mladi supružnici odlučuju da žive u istoj kući tri meseca, do razvoda. Tako za oboje počinje tri meseca glume, samospoznaje, ali i upoznavanja prave ličnosti onog drugog, pa i do ljubavi u jednom sasvim drugačijem i najčistijem obliku.

 

Izbor sačinila Redakcija sajta Portal Mladi

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here