Sedam filmova jula

Pogledaj – lista za maj mesec donosi nam 7 naslova, jer je deset filmova „mnogo“, a pet „malo“.

Za vrele julske dane za vas izdvajamo najbolje komedije.

Vikend kod Bernija

Leri i Ričard su kolege i prijatelji, dve potpune suprotnosti. Svaki ima svoj set problema. Prilikom pregleda proračuna u firmi za koju rade, nailaze na grešku koja je dovela do malverzacije. Grešku prijavljuju svom šefu, Berniju koji ih u znak zahvalnosti poziva na produženi vikend u njegovoj kući na plaži u Hamptonu. Oni ni ne slute da je Berni glavni krivac i da im sprema smrtonosnu klopku… ili možda stvari promene tok kretanja. Ova komedija bila je jedna od najgledanijih krajem osamdesetih godina. Glavne uloge pripale su Endruu Mekartiju, Džonatanu Silvermanu, Ketrin – Meri Stjuart i Teriju Kiseru. režiju potpisuje Ted Kotčef.

Death at a Funeral (2010) – Rimejk istoimenog britanskog filma iz 2007. godine.

Aronov dan počinje tako što shvata da treba da sahrani oca. A onda se ispostavlja da su iz mrtvačnice poslali pogrešno telo. Tu je i njegov brat Rajan koji je postao zvezda objavljujući osrednje romane, dok on kao ozbiljan pisac nikako ne uspeva da se probije, a pritom sa ženom živi kod majke. Pored brata, stiže i njegova rođaka Elejn sa svojim dečkom Oskarom koji je jako nervozan, jer treba da upozna njenu porodicu. Dodajte toj mešavini i Elejninog brata Džefa koji Oskaru daje jak halucinogen da mu smiri živce i Frenka, patuljka za koga će se ispostaviti da je pokojnikov dečko i dobićete 92 minuta smeha (pod uslovom da volite crni humor).

The Grand Budapest Hotel,Ves Anderson

Ves Anderson ispunio je očekivanja brojnih obožavalaca novim filmom, režirajući do sada svoj najbogatiji film, barem što se priče tiče. Može se opisati kao dramatična komedija koja ukršta sudbine velikog broja likova. Radnja prati avanture mladog konsijerža Gustava i portira Mustafe, koje čak uključuju krađu i povratak neprocenjive slike i borbu za nasledstvo. Snimljen je u tri različita formata, obuhvatajući na taj način priče triju generacija. Iako bi se moglo pomisliti da će to uticati na pažnju gledalaca, Andersonova maestralna fotografija, inteligentni i vickasti dijalozi, kompleksni porodični odnosi i mnogi drugi elementi čine da se osećamo poput zadivljenog posmatrača najdivnijeg umetničkog dela.

„MI SMO MILEROVI“ („WE’RE THE MILLERS”)

Dejvid se bavi trgovinom droge i kako bi izvršio prenos robe iz Meksika u SAD, on stvara lažnu porodicu koju čine striptizeta Rouz, odbegla tinejdžerka Kejsi i nezrelog komšije, takođe tinejdžera Kenija. Iako se na početku svi međusobno ne slažu, ipak pristaju da “odrade posao”, jer je novac svima i više nego potreban. Dok iznajmljenim kombijem putuju do Meksika i nazad, ova “porodica” će proći kroz niz izuzetno komičnih situacija, koje će ih vremenom zbližiti. Iako je neizvesno hoće li izdržati da izgledaju kao normalna četvoročlana porodica do kraja, krajnje je izvesno da ćete se uz ovaj film dosta smejati. Glavne uloge u filmu igraju Džejson Sudejkis, Dženifer Eniston, Ema Roberts i Vil Polter.

„Bogovi su pali na teme“ („The gods must be crazy“)

Ovu čuvenu komediju iz 1980. godine režirao je Džejms Is, južnoafrički reditelj, producent i scenarista. Pravi zabavan film, u kome se veliča ljubav, saosećajnost, iskrenost i prijateljstvo… Film za svakoga! Ova urnebesna komedija na duhovit način prikazuje pometnju i strah od noviteta u starom afričkom plemenu, koje je izazvala najobičnija boca koka-kole. U početku, flaša koja je pala usred pustinje (Kalahari) biva protumačena kao „božji dar“, no ubrzo će se pokazati da je to zapravo jedna „zla stvar“ jer će izazvati brojne svađe i fizičke okršaje unutar afričkog plemena. Stoga glavni lik – simpatični i dobronamerni Bušman Ksi, koji u pustinji živi sa svojom mnogobrojnom porodicom – odlučuje da je se reši. Na tom putu otkriće civilizaciju i steći će prijatelje, ali i neprijatelje (kakav je ozloglašeni zločinac Sam Boga). Dok Ksi pokušava da flašu vrati „bogovima“, u urbanom delu Južne Afrike učiteljica Kejt Tompson pokušava da se uhvati u koštac sa novim životom, nakon što je napustila posao i odlučila da u pustinji Kalahari podučava tamošnju decu. Ona će u divljini upoznati nespretnog mikrobiologa Endrua Hejnoma, a pravi zaplet nastaje zapravo u trenutku kada postane jasno da su svi ovi likovi višestruko povezani. „Živi“ i simpatični likovi, egotični pejzaži, priča koja slavi prijateljstvo, slobodu i prirodu čine ovu komediju originalnom, inteligentnom i izrazito efektnom. Film obiluje životnim veseljem, duhovitim scenama i sjajnim glumačkim interpretacijama, što mu je donelo značajne uspehe na svetskoj festivalskoj sceni. Podjednako uspešni bili su i nastavci ovog filma koji su kasnije usledili.

 Dnevnik Bridžit Džouns

Urnebesna komedija o zanimljivoj, spontanoj i pomalo smotanoj debeljuškastoj Bridžet počinje novogodišnjom odlukom junakinje da dovede svoj život u red i da počne da vodi dnevnik. Na listi su mršavljenje, pronalaženje srodne duše i idealnog posla. U svojoj tridesetoj, okružena otkačenim prijateljima, junakinja je rešena da ostvari svoje ciljeve, ali pre svega da ne ostari sama. Njen blistavo zamišljeni put do samoostvarenja zamagliće afera sa zgodnim, ali beskrupuloznim šefom Danijelom Kliverom. Upravo zbog ove neuspele romanse, razočarana Bridžet je primorana da promeni posao. Njena nesvakidašnja pojava začuđuje sve u njenoj okolini, a posebno Marka Darsija, uspešnog i uvek ozbiljnog i namrgođenog advokata. Iskrice mržnje, netrpeljivosti i nelagodnosti među njima sukobiće se sa osećanjima neobične međusobne privlačnosti. Romantična Bridžet se susreće sa snom svake Britanke – Mr. Darsijem. Postavlja se pitanje: ima li u simpatičnim i komičnim situacijama u koje dospeva junakinja mesta za jednu novu (i pravu) ljubav?

Marley & Me (Marli i ja)

Film je zasnovan na autobiografskom romanu kolumniste Džona Grogana. Ova filmska adaptacija donosi nam toplu priču o jednoj porodici koja će uz svog nestašnog psa Marlija naučiti mnoge važne životne lekcije o neočekivanom prijateljstvu, ljubavi i podršci. Nakon što bračni par Grogan (Džon i njegova žena Džen) odluči da usvoji psa, u njihov dom dolazi prelepo štene labrador Marli, za kojeg će se ubrzo ispostaviti da je to jedan izuzetno nestašan i potpuno nepredvidiv pas. Ljubimac će svojim vlasnicima, koji se suočavaju sa izazovima braka i početkom stvaranja porodice, uneti mnogo energije i zabave u dom, ali će im doneti i mnoštvo nepredvidivih situacija. Groganovi će uz njega naučiti koliko život može biti zabavan, a Marli će Džonu čak biti i inspiracija za vrlo uspešne kolumne koje piše u novinama za koje radi.

Ova topla porodična komedija će i vas kao gledaoce naučiti brojnim lekcijama, između ostalog – da nije najvažnije materijalno bogatstvo, da podršku u životu dobijamo sa različitih strana i da bezuslovna ljubav može doći u različitim oblicima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here